BiH
63

Dvije aviobombe izvađene iz Save u Brčkom

FENA
Foto: FUCZ
(Foto: FUCZ)
Češki ronioci, uz pomoć pripadnika Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), izvadili su dvije aviobombe iz rijeke Save u Brčkom.

Bombe teške po stotinu kilograma, sa po 30 kilograma eksploziva, izvađene su na obalu, a uime FUCZ-a Majda Kovač Feni je kazala da će biti uništene sutra na poligonu Sprite.

"Sve je išlo planiranim tokom, osim što su locirane na pet metara dubine, a vađene na sedam zbog porasta nivoa vode", istakla je Kovač.

Kako je i bilo najavljeno, do 21 sat zatvoren je Granični prelaz Brčko-Gunja, kao i dio grada te ugostiteljski objekti u blizini Save.

Također, plovni put i aktivnosti na rijeci Savi obustavljeni su danas od 17.00 sati do srijede, do 05.00 sati ujutro.

Vađenje aviobombi je realizirano u okviru saradnje Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Češke, a pomoć su pružili Odjel za javnu sigurnost Brčko Distrikta BiH i Civilna zaštita tog distrikta te nadležne institucije iz Republike Hrvatske.

Radi se o avionskim bombama ruske proizvodnje, koje su zaostale iz bombardovanja tokom Drugog svjetskog rata. Locirane su prije nekoliko godina kod mosta koji povezuje Brčko i Gunju u Hrvatskoj.