BiH
0

Dvanaest godina zatvora za ubistvo

FENA
Danas je održana sjednica Apelacionog vijeća Vrhovnog suda Federacije BiH u krivičnom predmetu protiv Sakiba Hasića zvanog Lav za krivično djelo ubistva.

Naime, presudom Kantonalnog suda u Tuzli, Hasić Sakib oglašen je krivim što je 14. juna 2007. godine u selu Mrgani, općina Banovići, ubio Adisu Krdžalić i za to djelo je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 12 godina.

U utorak, 18. decembra, pred Apelacionim vijećem Vrhovnog suda održana je javna sjednica po žalbi federalnog tužitelja Vlade Miškovića na presudu Kantonalnog suda u Sarajevu od 23. maja ove godine, kojom je optužbi za zloupotrebu položaja kao v.d. Privrednog društva “Terminal” d.o.o.Sarajevo Ilidža oslobođen Tarik Balta. Sjednici Apelacionog vijeća, koja je okončana saslušanjem tužioca Miškovića, te advokata Seada Hodžića, branitelja optuženog, iz zdravstvenih razloga nije prisustvovao optuženi Balta.

Održana je i sjednica u krivičnom predmetu protiv Tarika Rustempašića za krivično djelo razbojništva na osnovu žalbe branitelja optuženog. Naime, Ruštempašić je presudom Kantonalnog suda Novi Travnik oglašen krivim što je prošle godine u Bugojnu u saradnji sa Mihajlom Stuparom Mihajlom, Željkom Kovačevićem i Irhadom Čurićem počinio krivično djelo razbojništva prilikom koga je radnici “Elektrodistribucije BiH“ uz prijetnju pištoljem oteto 20.482 KM pazara.

Pred Apelacionim vijećem Vrhovnog suda Federacije BiH održana je javna sjednica po žalbama optuženih Tanje Hirkić, Samira Hirkića i Jusufa Muharemagićaa, te federalnog tužitelja, na presudu Kantonalnog suda u Sarajevu za krivično djelo neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga. Prvostepenom presudom Tanja Hirkić je oglašena krivom i osuđena na pet godina zatvora, Samir Hirkić je osuđen na tri, a Jusuf Muharemagić na godinu i po dana zatvora. Odluka vrhovnog suda bit će poznata naknadno.

Odgođena je sjednica u krivičnom predmetu protiv Munira Škame za krivično djelo ubistva (član 166/1) zbog nedolaska branitelja, a na zahtjev optuženog.