{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dvadeset godina Međureligijskog vijeća u BiH: Drugi je za nas svetinja

29.6.2017. u 16:08
33
45
Dvadeset godina Međureligijskog vijeća u BiH: Drugi je za nas svetinja
33
Međureligijsko vijeće u BiH već 20 godina radi i sarađuje na postizanju dijaloga u našoj zemlji, ali ne može rješavati pitanja koje su isključivo političke prirode, poručeno je uoči večerašnje ceremonije obilježavanja 20. godišnjice ovog važnog tijela osnovanog zajedničkim zalaganjem vjerskih lidera.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
"Ulazimo u zrelije doba koje podrazumijeva više odgovornosti i veće suočavanje s problemima. Međureligijsko vijeće je u posljednjih 20 godina pokazalo spremnost, hrabrost i odlučnost na saradnju i poštovanje drugoga. Moto našeg rada postao je: 'Drugi je za nas svetinja'", rekao je episkop Grigorije Durić, predsjedavajući MRV-a.

Zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Husein ef. Smajić je istakao kako je Međunarodno vijeće proširilo djelatnost na 15 gradova u BiH i izrazio žaljenje što uz sva nastojanja nisu uspjeli osnovati odbor u Mostaru, ali i nadu da će se to u skorijoj budućnosti desiti.

"Uspjeli smo za 50 posto smanjiti napade na vjerske objekte", kazao je Smajić i dodao kako su ponosni i na organizovanje javnih tribina pod nazivom "Moj doprinos miru" kao i na projekt "Susret mladih teologa".

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić rekao je u svom obraćanju kako je dijalog njihovo stalno opredjeljenje koje nema alternativu i da su, uprkos krizama s kojima se susreću, dovoljno zreli da ih rješavaju.

U Narodnom pozorištu BiH večeras će biti potpisana i Deklaracija Međureligijskog vijeća o položaju osoba koje su preživjele seksualno nasilje u ratu u BiH.

"Deklaracija neće riješiti sve probleme, ali će pomoći da se lakše pogledamo u oči i da pokušamo izliječiti rane onih koji su u ratu trpjeli", rekao je Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice BiH i član Skupštine MRV-a BiH

On je dodao kako se nada da će političari krenuti njihovim stopama i obići mjesta ratnih stradanja na svim stranama.

Što se tiče budućih planova, nisu istakli nikakve konkretne korake, ali će se i dalje fokusirati na širenje aktivnosti Vijeća po cijeloj BiH i nastavak saradnje.

Pomenuto je i pitanje povrata imovine vjerskim zajednicama i naglašeno kako bi se otuđena imovina što prije trebala vratiti vlasnicima, jer je to, uostalom, i preduslov za ulazak u EU.

U Narodnom pozorištu Sarajevo večeras će biti upriličene i izvedbe horova vjerskih zajednica, te kratki dokumentarni film o Međureligijskom vijeću.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: