Udruženje intelektualaca Podrinja
24

Dvadeset godina borbe za Zvornik

FENA
Zvornik
Zvornik
Udruženje intelektualaca Podrinja ističe da je Zvornik posljednje dvije decenije grad u kome se temeljito krše elementarna ljudska prava.

U saopćenju ovog udruženja se navodi da se u Zvorniku dvije decenije Bošnjacima zabranjuje, ili svim raspoloživim sredstvima osporava pravo na život i dostojanstvo. Dodaje se da Bošnjaci Zvornika već dvadeset godina nisu konstitutivan narod, iako su prema popisu iz 1991. godine bili apsolutno većinski narod.

"Bošnjaci Zvornika danas, dvadeset godina poslije, nemaju pravo prisjetiti se prošlosti, nemaju pravo javno uprijeti prstom u zločince, inspiratore i nalogodavce masovnih zločina i brojnih ubistava nevinih Bošnjaka.

Bošnjaci Zvornika danas, petnaest godina poslije nadljudskih napora koje su uložili da se vrate na svoju djedovinu, nemaju pravo u svome gradu sjećati se prošlosti, a budućnost ne smiju planirati", navodi se u saopćenju.

Dodaje se da im to zabranjuju zločinci na slobodi, sprečavaju ih nosioci javnih funkcija koji slijepo slijede dobro utrte staze posrbljivanja Podrinja i Zvornika koje su utrli počinitelji genocida Ratko Mladić i Radovan Karadžić, a koji danas dokazuju svoju nevinost za nedjela koja su inspirisali i počinili u ime srpstva u Haškom tribunalu.

"Bošnjacima se poturaju lažne činjenice, falsifikuje historija, upućuju se optužbe za izazivanje prijeratnih podjela i rata. Bošnjacima u Zvorniku, nakon desetina otvorenih grobnica i još više skrivenih lokacija na kojima su ubijani i pokopavani Zvorničani, komšije Srbi pripisuju zločine koje su sami počinili“, navode iz Udruženja intelektualaca Podrinja.

Ističu da u Zvorniku nije do sada ekshumirana niti jedna masovna grobnica sa nevinim srpskim žrtvama, a šire zvorničko područje će biti u svjetske anale upisano kao dolina smrti i grobnica.

U saopćenju se navodi da Bošnjacima u Zvorniku, dvadeset godina poslije, nema mjesta na radnim mjestima u lokalnoj administraciji, javnim ustanovama, policijskim strukturama, "a srpstvo je postalo dominantna odrednica s kojom se Zvornik danas identificira".

"Uprkos svemu tome, zvornički Bošnjaci će se danas dostojanstveno prisjetiti početka agresije, herojskog otpora agresoru, nevinih žrtava, časnih patriota-boraca za slobodu, zbog prošlosti, ali i zbog svijetle budućnosti za sve Zvorničane", navodi se u saopćenju Udruženje intelektualaca Podrinja.