BiH
0

Dva zlata i srebro inovatoru Branku Milićeviću

FENA
S dvije zlatne i jednom srebrenom medaljom, koje je dobio na "36. salonu izuma, novih tehnika i proizvoda", završenom jučer u Ženevi, Branko Milićević iz Posušja postigao je uspjeh kakav je ostvario malo koji inovator na svjetskim izložbama, saopćeno je danas iz Asocijacije inovatora BiH.

Štaviše, na jednoj od "zlatnih" diploma upisana je napomena "sa čestitkama žirija", što bi trebalo da znači da ova medalja ima blještaviji sjaj od zlata.

Riječ je o "hidrauličnom uređaju za uvećanje sile u čeljustima kliješta i makaza", koji omogućava da se sila poveća toliko da makaze, uobičajenim stiskanjem ručki, mogu presijecati čelične šipke prečnika većim od tri centimetra.

Drugu zlatnu medalju dobio je za uže za vuču vozila, koje na jednom kraju ima tlačnu oprugu, amortizer, tako da se tegljenje odvija bez ikakvih trzaja i oštećenja.

Srebrenu medalju dobio je za plastenik, čiji se "gornji kat" može dizati i spuštati, u zavisnosti od rasta bilja i klimatskih prilika (npr. spusti se, pri naletima olujnog vjetra).

Zlatnu medalju sa čestitkama žirija dobio je i Bruno Marušić iz Širokog Brijega. On je izumio svjećicu za motore koja, ako se ne može reći da je "vječna", može se ustvrditi da je trajnija od bilo kojeg motornog vozila, danas poznatog.

Dokaz je i taj što je autor već prešao oko 300.000 kilometara ovim svjećicama u svom vozilu, a to je gotovo dva puta više od trajnosti iridijumskih svjećica koje najavljuje jedan od najpoznatijih svjetskih proizvođača (i koje bi se mijenjale nakon pređenih "samo" 160.000 kilometara).

Osim trajnosti, Marušićeva svjećica ima i taj kvalitet da omogućava znatno potpunije sagorijevanje goriva, tako da ispusni plinovi manje zagađuju atmosferu.

Sličan kvalitet, koji smanjuje zagađivanje atmosfere, donosi i inovacija magistra Fikreta Alića, asistenta na Mašinskom fakultetu u Tuzli. On je izumio usisivač-prečistač, koji bi doprinio da svako vozilo, dok mu je uključen motor – prečišćava okolni zrak. Dobio je, naravno, zlatnu medalju, baš kao i Zoran Dujaković, iz Banje Luke, koji je predstavio građevinske skele koje se s lakoćom prevoze, brzo montiraju i demontiraju, kako na zgradama tako i na gradilištima mostova, brana i drugih objekata.

S dvije srebrene medalje okitio se Sašenko Sadiković iz Ljubuškog. Jednu je dobio za osjetna praktična poboljšanja na kutijama tetrapak ambalaže, a drugu za brisač prednjeg stakla na vozilima, koji se podiže i spušta pritiskom vozača na dugme.