Rad Tužilaštva u Tuzli
27

Dva ubistva u Tuzlanskom kantonu još nisu riješena, optužnice "teške" 3,6 miliona KM

Piše: A. K.
Ljubić i Radovanović (Foto: D. Z./Klix.ba)
Ljubić i Radovanović (Foto: D. Z./Klix.ba)
Na području Tuzlanskog kantona (TK) trenutno se vode sudski postupci kroz koje se očekuje povrat 3,6 miliona konvertibilnih maraka koje su optužene osobe stekle kroz počinjenje krivičnih djela.

U prošloj godini je razbijeno nekoliko kriminalnih grupa koje su se bavile proizvodnjom i prodajom droge, a dva ubistva i dalje su neriješena, od kojih je jedno iz 1996. godine.

U toku 2018. godine tužioci Tužilaštva TK su u 51 predmetu nadležnim sudovima predložili trajno oduzimanje imovinske koristi pribavljene krivičnim djelima u ukupnom iznosu od 3,6 miliona KM, a po pravosnažnim presudama već je oduzeto 333.000 KM imovinske koristi.

"Borba protiv koruptivnog, organiziranog i privrednog kriminala ne smije se završavati samo sa represivnim mjerama. Nije suština samo u kažnjavanju, već da oni koji su iskoristili javne ovlasti kako bi se lično obogatili moraju vratiti ono što su prisvojili", rekao je glavni tužilac Tužilaštva TK Tomislav Ljubić koji garantuje da će najmanje 90 posto od 3,6 miliona KM kroz sudsko odlučivanje biti trajno i oduzeto.

Otvoreno 2.170 istraga

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona u prošloj godini je završilo 8.167 predmeta kroz koje su obuhvaćene 5.804 osobe. Otvoreno je 2.170 istraga, dok su podignute 2.342 optužnice za sva krivična djela za koja je nadležno ovo tužilaštvo. Od toga su se 92 optužnice odnosile na korupciju, privredni i organizirani kriminal.

Po optužnicama Kantonalnog tužilaštva u Tuzli nadležni sudovi su u krivičnim djelima donijeli 72 osuđujuće presude, od čega je 21 s izrečenim kaznama zatvora, 14 s novčanim i 37 s uvjetnim presudama.

Uvjetne presude u ovim krivičnim djelima su po pravilu pratila i izricanja različitih mjera zabrane, a najčešće zabrane obavljanja određenih dužnosti i funkcija, jer se u većini situacija radilo o krivičnim djelima protiv službene i druge odgovorne funkcije ili krivičnim djelima podmićivanja.

"Unazad nekoliko godina mi primjenjujemo praksu koju nam zakon dozvoljava, a ona se odnosi na to da ukoliko se izrekne uvjetna osuda, onda tražimo da se optuženi obaveže da nadoknadi štetu oštećenoj osobi ili da vrati imovinsku korist ili da mu se izrekne odeđena mjera sigurnosti, uz prijetnju da se uvjetna osuda opozove ukoliko ne uradi spomenuto prema oštećenom", istakao je zamjenik glavnog tužioca TK Dragan Radovanović te naglasio da se ovakvim pristupom olakšava oštećenim stranama koje više ne moraju pokretati posebne parnične postupke za nadoknadu štete koja je proizašla iz krivičnog djela.

U posao u vezi s drogom uveo cijelu porodicu: Otac nije mogao u biznis zbog infarkta

Tužilaštvo TK skupa s Ministarstvom unutrašnjih poslova ovog kantona prošle godine je radilo i na razbijanju i procesuiranju kriminalnih grupa, a jedna od najupečatljivih bila je u Kalesiji. Naime, u aprilu prošle godine uhapšena je cijela porodica zbog sumnji da su preprodavali drogu koju su nabavljali na Sokocu.

Tada su uhapšeni 33-godišnji Admir Jusupović zvani Petak, njegov brat Demir Jusupović (37), bratić Aldin Jusupović (19), nevjenčana supruga Smilja Čančarević (31), majka Ferida Jusupović (61) i snaha Alma Čatibušić (31).

U dobro razvijen posao s drogom Admir jedino nije mogao uvesti oca koji se zbog infarkta nije mogao posvetiti ovom porodičnom biznisu. Prema detaljima optužnice, oni su skoro godinu dana sa Sokoca i drugih lokacija nabavljali veće količine kanabisa, heroina, kokaina, spida i ekstazija te su ih dalje distribuirali.

Nešto lošije rezultate Tužilaštvo TK je postiglo u oblasti suzbijanja zloupotrebe droga.

"Mi nismo zadovoljni otkrivenom i zaplijenjenom količinom droge. Naša analiza je pokazala da imamo nesrazmjer između zaplijenjene droge i one koja se nalazi na ulici. Mi nismo zadovoljni tim da otkrijemo nekoga ko se u prethodnom periodu bavio prometom droge. On će dobiti kaznu, ali smo zakasnili, jer presječemo malu količinu koja je trebala biti stavljena u promet", istakao je Ljubić te naglasio da je Tužilaštvo TK prošle godine učestvovalo u otkrivanju 740 kilograma marihuane koja je zaplijenjena na Pelagićevu.

On je naveo i da u ovoj oblasti postoji veliki broj povratnika, a za Tužilaštvo TK problem predstavlja i nemogućnost dolaska do optimalnog broja organizatora koji se bave proizvodnjom i prodajom veće količine droge.

S druge strane, u Tuzlanskom kantonu još uvijek su nerasvijetljena dva ubistva. Riječ je o ubistvu Senada Habibovića koji je početkom 2015. godine usmrćen u tuzlanskoj ulici Armije Republike BiH.

U njega je iz neposredne blizine pucala za sada nepoznata osoba, a Hebibović je preminuo na mjestu događaja. Na rasvjetljavanju ovog krivičnog djela se i dalje intenzivno radi, međutim, istražioci još uvijek nisu došli do konkretnog traga koji će ih odvesti do potencijalnog ubice.

Drugo ubistvo se dogodilo 1996. godine na području općine Osmaci.

Pet policajaca uhapšeno, tužilac pod suspenzijom

U proteklih mjesec i po na području Tuzle i Kalesije uhapšeno je pet policijskih službenika koji su osumnjičeni za počinjenje nekoliko krivičnih djela, a Ljubić kaže da je riječ o posebno osjetljivim predmetima, jer je riječ o osobama koje rade u oblasti javne sigurosti.

"Oni nose uniformu i kao i mi imaju jake ovlasti u odnosu na pojedince ili grupe. Njihovo hapšenje govori da smo svi jednaki pred zakonom. Mi se ne libimo da utvrđujemo i istražujemo sve infomracije koje dobijemo o protupravnosti djelovanja, ne samo pripadnika MUP-a, nego i drugih odgovornih osoba u politici, administraciji...", istakao je Ljubić.

U Odsjeku za korupciju, organzirani i privredni kriminal trenutno radi devet tužilaca koji sarađuju sa sedam općinskih sudova. Jedan tužilac cijelu prošlu godinu nije bio na svom radnom mjestu zbog suspenzije.

Naime, protiv ovog tužioca Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH vodi disciplinski postupak, dok se sudski postupak vodi u sudu u Orašju. Tokom današnje konferencije za medije detalje vezane za ovaj predmet Ljubić nije mogao iznositi, uz obrazloženje da je za to zaduženo Visoko sudsko i tužilačko vijeće.