Tužilaštvo BiH
0

Dva svjedoka ponudila alibi Kujundžiću

FENA
Dva svjedoka Odbrane ponudila su alibije Predragu Kujundžiću za vrijeme kada su počinjeni zločini koji mu se optužnicom stavljaju na teret.

Svjedok Željko Ristić je kazao da se u maju 1992. priključio jedinici Vojne policije smještenoj na planini Ozren "pod komandom Gorana Cvijanovića koji je mijenjao ranjenog Predraga Kujundžića".

"U borbama 12. jula 1992. kada se branio Doboj, stradao je Nenad Kujundžić, Predin brat, a 19. jula održan je sedmični spomen i kompletna jednica je bila tu. Mi smo, od devet sati ujutro, bili svi skupa do noćnih sati", kazao je Ristić.

Tužilaštvo BiH tereti Kujundžića da je kao komandant jedinice "Predini vukovi" tokom 1992. počinio niz zločina nad Bošnjacima i Hrvatima s područja općine Doboj.

Prema navodima optužnice, pripadnici jedinice su 19. jula 1992. zatvorenike u logoru "Perčin disko" "izložili višesatnom mučenju i nečovječnom postupanju".

Ristić je u sudnici pojasnio da je u jedinici ostao sve do februara 1993. te da u tom vremenu "Kujundžić nikada nije komandovao jedinicom" već ju je samo "povremeno obilazio".

"Od kraja jula 1992. naša jedinica je bila pod komandom civilne policije i komandir je postao Goran Dević, aktivni policajac. Predrag Kujundžić je cijeli tok rata imao radnu obavezu u auto-moto društvu u Doboju tako da sam ga rijetko i viđao", rekao je Ristić.

Dragiša Marković, drugi svjedok Odbrane, rekao je da je 12. jula 1992. "tokom borbi na Petrovdan" vidio Predraga Kujundžića na "topovskoj poziciji" iznad sela Prideo.

"Tu sam došao da bih vidio šta se dešava i saznao da li da maknem porodicu. Ostao sam cijeli dan, od jedan popodne sve do kasne večeri. Predrag je bio tu oko dva sata. Kada su nam prenijeli da su Goran Cvijanović i Nenad Kujundžić ranjeni, Predrag je otišao da sazna više o njima", rekao je Marković.

Tužilaštvo BiH Kujundžiću na teret stavlja i da je učestvovao u zatočenju civila bošnjačke nacionalnosti u objektu "Perčin disko" kao i u odvođenju u živi štit i ubistvu 16 osoba nesrpske nacionalnosti 12. jula 1992.

Iako će time biti prekršena zakonska obaveza da period između dva ročišta ne bude duži od mjesec dana, Sudsko vijeće je zbog godišnjih odmora i praznika naredni pretres zakazalo za 19. januar 2009.

Sve strane u postupku su izjavile da se ne protive ovoj odluci Suda, javio je danas BIRN-Justice Report.