Meliha Alić
0

Dva štrajka ne smiju utjecati na obrazovni proces

FENA
Federalna ministrica obrazovanja i nauke Meliha Alić saopćila je danas da je vijest o dva štrajka upozorenja u Sarajevskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu primila s velikom zabrinutošću i nadom da se nesporazum između vlada tih dvaju kantona i sindikata prosvjetnih radnika neće odraziti na vitalne funkcije obrazovnog sistema.

Alić u saopćenju za javnost ocjenjuje da svi segmenti društva moraju shvatiti da globalna kriza, koja je zahvatila i najbogatije i najrazvijenije zemlje, ne može zaobići nijedan segment bh. društva, te da će svi morati prihvatiti određene žrtve radi očuvanja ukupnog sistema.

To se, dodala je, odnosi i na organe vlasti BiH koji bi morali u svojim odlukama o poduzimanju i usmjeravanju restriktivnih mjera voditi računa o prioritetima kako bi vitalne funkcije društva, kao što je obrazovni sistem, koliko je god moguće poštedjeli efekata restriktivne politike i zaštitili od udara kriznih valova.

"Svi na kraju moramo shvatiti da obrazovanje nije, kako to neki znaju reći, najveći potrošač budžetskog novca, nego najsigurnija investicija u budućnost zemlje. Ono predstavlja uvjet svih uvjeta za istinsko i kvalitetno približavanje BiH zemljama članicama Evropske unije na bazi komplementarnosti, partnerstva i međusobnog razumijevanja i uvažavanja", ističe Meliha Alić.

Ona je naglasila da učenici i nastavni proces moraju ostati pošteđeni efekata i posljedica spomenutog spora.

Ističe da je taj cilj dostižan jedino ako vlade i sindikati najhitnije nađu zajednički jezik i kompromisno riješe problem prije nego što se on počne odražavati na kompleksno područje obrazovanja i odgoja mladih koji su najosjetljiviji, ali i najznačajniji dio ukupne bh. populacije.