BiH
0

Dva rješenja za novu himnu i jedno za grb RS-a, Bošnjaci protiv

FENA
Komisija za simbole Republike Srpske danas je većinom glasova odlučila da se dva prijedloga za novu entitetsku himnu ravnopravno upute na razmatranje u Narodnu skupštinu RS-a, a kada je u pitanju grb samo jedno rješenje ići će na izjašnjavanje u entitetski parlament.

Radi se o dva prijedloga himni koji su ostali u užem izboru, a autori mogućih himni "Moja Republika" i "Majko Zemljo" su kompozitori iz Banje Luke Mladen Matović i Dušan Šestić, koji je, inače, i komponirao instrumentalu himne BiH.

Kada je u pitanju prijedlog novog grba, većinom glasova je odlučeno da to bude rješenje autora Nenada Košanina.

Ostala četiri prijedloga, kazao je predsjednik ove komisije Igor Radojičić novinarima nakon sjednice Komisije za simbole, nisu dobila potreban broj glasova članova da bi se o njima izjašnjavao parlament.

Radojičić je potvrdio da su bošnjački članovi Komisije za simbole bili protiv predloženih rješanja.

"Kada je u pitanju grb 14 članova Komisije dalo je svoj glas za ovaj prijedlog, što je kvalifikovana većina ako se zna da Komisija broji 27 članova", naveo je Radojičić.

Prilikom odlučivanja o himni, pojasnio je bošnjački članovi su smatrali da oba rješanja treba vratiti na doradu, te da u tekstu mora biti spomenuta i država BiH, a ne samo RS.

"Međutim, većina članova Komisije je smatrala da su u oba rješenja ispoštovani kriteriji na javnom konkursu, te ocijenili da su predložena rješenja prihvatljiva", dodao je predsjednik ove komisije.

Izrazio je očekivanje da će se Skupština o ovim pitanjima izjasniti krajem ovog mjeseca.

Mandat Komisije za simbole ističe 30. juna i Radojičić planira da se do tog datuma održi još jedna njena sjednica.