BiH
0

Dva protesta ispred zgrade banjalučke vlasti

FENA
Ispred zgrade banjalučke Administrativne službe danas su protestirali civilni invalidi - distrofičari, kao i stanovnici naselja Česma.

Problemi zbog kojih su na kišni dan izašli ispred sjedišta gradske vlasti su različiti, ali je zajedničko to što i jedni i drugi na rješenje uzaludno čekaju već duže vrijeme.

Civilni invalidi nekadašnjeg Zavoda distrofičara Banja Luka okupljajem ispred zgrade gradske administracije, u kojoj je u toku sjednica Skupštine grada, iskazali su nezadovoljstvo zbog, kako navode, ukidanja personalne asistencije od strane Centra za socijalni rad Banja Luka za korisnike ove usluge.

Član Udruženja distrofičara iz Banje Luke Željko Ban kaže da im je ukinuta pomoć i njega za osobe koje stanuju u bivšem Zavodu distrofičara.

"To za nas znači život, jer je većini ljudi potrebna njega za obavljanje svih životnih aktivnosti", rekao je Ban.

Distrofičari traže povlačenje odluke o raskidanju ugovora o pružanju personalne asisitancije te formiranje agencija za tuđu njegu i pomoć.

Njihove predstavnike pozvali su na razgovor predstavnici gradske uprave i Centra za socijalni rad.

Ispred zgrade gradske uprave Banje Luke ponovo su se i danas okupili stanovnici banjalučkog naselja Česma, koji iako imaju taj naziv naselja, nemaju vode.

Ovo nije prvi put da po rješenje svih problema dolaze u centar grada, iz naselja koje, iako samo četiri kilometra udaljeno od zgrade banjalučke vlasti, nema osigurane ni osnovne uslove za život, kao što je snabdijevanje vodom.

Gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović tvrdio je ranije da iza njihovih protesta "stoji politika“, a da će vodu dobiti.

Danas je izazvao ogorčenje, jer je pored okupljenih stanovnika Česme samo prošao, iako su oni očekivali da im se bar obrati.