Brčko
0

Dva pripadnika Armije BiH osuđena za ratni zločin

FENA
Vijeće Osnovnog suda u Brčkom danas je nepravomoćno osudilo Fikreta Hasanovića (51) i Pepu Pavića (42), obojica iz Tuzle, na kazne zatvora u trajanju od po šest godina zatvora za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

U obrazloženju presude sutkinje Sanje Ević navodi kako je Sud nepobitno utvrdio da su Hasanović i Pavić, kao pripadnici Vojne policije Armije BiH, 25. veljače 1993. godine u Bosanskoj Bijeloj kod Brčkog silovali Srpkinju C. M. (54).

U presudi stoji da su je izvukli iz kuće u kojoj su bili prinudno dovedeni i smješteni srpski civili iz Bijelog Potoka, Bukvika i još nekoliko sela na tom području, koje je bilo pod kontrolom Armije BiH, te je odveli iza kuće i silovali.

Nakon toga ponovo su je vratili u sobu kod muža, koji je ležao ranjen, da bi je nešto kasnije ponovo izveli iz kuće i ponovili silovali.

Javni tužitelj Brčko distrikta Zekerija Mujkanović kazao je da jezadovoljan izrečenom presudom, a za visinu kazne rekao je da će se tužiteljstvo izjasniti kasnije.