KCUS
0

Dva pacijenta na respiratorima i dalje teško

FENA
KCUS (Foto: Arhiv)
KCUS (Foto: Arhiv)
U Jedinici internističke intenzivne terapije (JIIT) Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo trenutno su dva pacijenta s potvrđenim virusom H1N1, a njihovo zdravstveno stanje i dalje je teško.

U izvještaju KCUS-a navodi se da su oba pacijenta od dolaska u JIIT u teškom stanju, priključeni su na respiratore uz potpunu hemodinamsku potporu.

Trenutno stanje tih pacijenata i dalje je teško. Nažalost, bez bitnijih promjena. Nastavlja se konstantan monitoring i provođenje svih neophodnih medicinskih procedura, navodi se u izvještaju.

Iz KCUS-a navode da se bilježi smanjen priliv uzoraka za testiranje na gripu H1N1, kao i priliv pacijenata sa simptomima gripe H1N1.

U Kliničku mikrobiologiju KCUS-a u protekla 24 sata nisu dostavljani uzorci za testiranje na gripu H1N1.

Prema izvještaju za period 12-13. januar, na Klinici za infektivne bolesti trenutno je devet pacijenata hospitaliziranih pod sumnjom ili s potvrđenom H1N1.

Na Klinici za infektivne bolesti KCUS-a u spomenutom periodu ukupno je pregledano šest pacijenata, a na H1N1 je testiran jedan pacijent.

Ukupan broj dosad pozitivnih pacijenata s te Klinike na H1N1 je 398. Dosad je na Klinici za infektivne bolesti pregledano 1.738 pacijenta sa simptomima gripe.