BiH
0

Dva miliona KM za očuvanje nacionalnih spomenika

NINA
Konferencija za novinare komisije za očuvanje nacionalnih spomenika
Konferencija za novinare komisije za očuvanje nacionalnih spomenika
Na današnjoj konferenciji za novinare predsjedavajuća Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Ljiljana Ševo je kazala da je Predsjedništvo BiH donijelo odluku da će u suradnji s Komisijom za očuvanje nacionalnih spomenika BiH pokušati iznaći dodatna financijska sredstva za zaštitu najugroženijih nacionalnih dobara u BiH.

Dodala je da je Predsjedništvo BiH odlučilo preporučiti Vijeću ministara da planirana sredstva za zaštitu nacionalnih spomenika uvrsti u proračun za 2004.

Što se tiče izdvajanja iz proračuna entiteta, Federacija BiH čiji je proračun na usvajanju, odlučila je izdvojiti dva milijuna, dok su RS i Distrikt Brčko već izdvojili 500.000 KM.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je odlučila sljedeća dobra proglasiti nacionalnim spomenicima: džamiju i medresu Mehmed-paše Kukavice u Foči, arheološko područje Dabravine s ostacima iz brončanog doba i kasne antike, nekropolu sa stećcima Rajkov kamen u Mijatovcima, nekropolu sa stećcima Kalufi - općina Nevesinje, Stari grad Visoko - općina Visoko, zatim Saračevu kuću - zgrada financija i Stara osnovna škola u Jajcu, Kapetanovića kuću u Jajcu, crkvu sv. Prokopija u Visokom, crkvu brvnaru posvećenu sv. Nikoli u Romanovcima - općina Bosanska Gradiška, i historijsko područje Harem Kobaške.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika će uspostaviti saradnju s programom Mostar 2004., prilikom čega će biti organiziran okrugli stol na kome će oko stotinu stručnjaka razmijeniti iskustva, te posjetiti značajna središta naslijeđa u BiH.

Kako je kazao član te komisije Dubravko Lovrenović, koji će na idućoj sjednici postati predsjedavajući komisije, u programu Mostar 2004. je planirano i održavanje regionalne konferencije o naslijeđu koju organizira Vlada Italije u suradnji s UNESCO-m.

Lovrenović je, također, naglasio da će zakonom o očuvanju nacionalnih spomenika na razini BiH koji bi trebao biti usvojen ove jeseni, biti regulirane zakonske obveze o izdvajanju određenih sredstava iz proračuna općina.

"Sada imamo 156 općina koje imaju značajan ekonomski potencijal, a samo ih nekoliko izdvaja sredstva", kazao je Lovrenović.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika bila je u posjetu općinama Neum, Ljubuški i Čitluk, nakon čega je ocijenjeno da se Stari grad Ljubuški nalazi u lošem stanju, te da se treba izvršiti njegova obnova, kao i obnova Kravice, koji će biti uključeni na UNESCO-ovu listu nasljeđa.

Tokom posjeta je zabilježeno da povratnici koji obnavljaju džamiju to rade na neadekvatan način te da im je potrebna stručna pomoć.