Važni projekti
44

Dva miliona KM za izmjenu sekundarne vodovodne mreže u Goraždu

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U općini Goražde počeli su radovi na rekonstrukciji sekundarne vodovodne mreže čime bi trebao biti riješen jedan od gorućih problema ove općine. Blizu dva miliona KM za te namjene osigurano je putem kredita Saudijskog fonda za razvoj.

Rekonstrukcija sekundarne vodovodne mreže jedan je od četiri važna infrastrukturna projekta čija je realizacija započela u ovoj godini. Rekonstrukcija vodovodne mreže trenutno se odvija u goraždanskim naseljima Obarak i Zupčići.

"Dužina je 14 km i desna i lijeva obala. U potpunosti ćemo završiti sekundarnu vodovodnu mrežu. Povremeno mijenjamo i ovu primarnu mrežu, s tim da se dio cijevi primarne mreže izmjenio, ali svakako planiramo sredstva. Znamo koliko ima problema i sa jednom i sa drugom mrežom. Ovim vodovodom rješavamo veliki problem, a to je upravo sekundarna i primarna vodovodna mreža. Projekat je vrijedan oko dva miliona KM. Dvije firme su dobile 4 lota, jedna iz Konjica i jedna iz Srednje Bosne. Imaju rok tri mjeseca, da radovi budu završeni", izjavio je Muhamed Ramović, načelnik općine Goražde.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

On je dodao da radovi teku prema planu te da su na terenu i radnici Javnog komunalnog preduzeća "6.mart".

U toku je realizacija i drugih planiranih projekata koji se finansiraju iz kredita Saudijskog fonda za razvoj u ukupnom iznosu od 6 miliona američkih dolara, uz rok otplate od dvadeset i pet godina, uključujući grace period i minimalnu kamatnu stopu.

"Implementacija Saudijskog kredita već je u toku. Počeli smo s izgradnjom puteva Mravinjac-Berič i Osanica-Ilovača. Uvedena je i firma kada je u pitanju projekat izgradnje mosta u Vitkovićima", kaže Ramović.