Izvršeno činovanje
61

Dva kandidata za v.d. komesara sarajevske policije, sada je na potezu Vlada KS

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Osam policijskih službenika MUP-a Kantona Sarajevo jučer je unaprijeđeno u čin glavnog inspektora, a dvojica od njih ispunjavaju uslove za komesara Uprave policije KS.
Kako saznajemo riječ je o Fatmiru Hajdareviću i Almedinu Bahtanoviću.

Ono što se sada očekuje jeste da Vlada Kantona Sarajevo prihvati ostavku Nusreta Selimovića i imenuje v.d. komesara, a što je omogućeno jučerašnjim unaprijeđenjima.

Nusret Selimović je 31. januara ove godine podnio ostavku na funkciju komesara, a treba podsjetiti i da je prošle godine PIO/MIO utvrdio da ispunjava uslove za penziju.

On je još uvijek i neocijenjen za rad tokom 2022. godine, a Nezavisni odbor ima obavezu donijeti ocjenu do kraja ovog mjeseca.

Kada Vlada KS razriješi dužnosti starog komesara i imenuje v.d. komesara, Nezavisni odbor tada pokreće procedure izbora novog komesara u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima. Treba istaći da se na konkurs mogu prijaviti i pripadnici drugih policijskih agencija.

Komesar Nusret Selimović već dugo vremena važi za osobu koja rukovodi predmetima u vezi sa Sky aplikacijama. U toku tih akcija uhapšen je veliki broj kriminogenih osoba koje se sumnjiče za najteža krivična djela. Među osumnjičenima su i policijski službenici. Tokom njegovo mandata rasvijetljeno je i ubistvo sarajevskih policajaca, a u toku je suđenje u tom predmetu.

No, Selimoviću se zamjera jer tokom 2019., 2020., 2021. i 2022. godine nije izvršio činovanja (unaprijeđenja) policijskih službenika čime je prekršen Zakon te nije utrošio planirana sredstva za opremu ili nije dobro planirao.

Nezavisni odbor Skupštine KS nedavno je obavijestio javnost da se na sjednicama ne pojavljuje komesar Nusret Selimović, iako je redovno obaviješten o terminu sastanka.