Ima se, može se
345

Dva iPhonea za direktora Turkovića, Zavod zdravstvenog osiguranja KS počastio rukovodstvo

Piše: Er. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo poklonio je četiri službena mobitela svojim uposlenicima. Od toga su dva mobilna aparata marke iPhone poklon za direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS Samira Turkovića.

"Direktoru Zavoda zdravstvenog osiguranja KS Samiru Turkoviću poklanja se na trajno vlasništvo stalno sredstvo mobitel Apple iPhone 7 i mobitel Apple iPhone 7 Plus, nabavljeni 2017. godine, nabavne knjigovodstvene vrijednosti 1+1 KM, trenutne knjigovodstvene vrijednosti 0,00 KM na dan 31. decembar 2017. godine", piše u odluci donesenoj 30. novembra 2018. godine, a koju potpisuje predsjednik Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS Hamid Milak.

Apple je pametne telefone iPhone 7 i iPhone 7 Plus predstavio 7. septembra 2016. godine. Cijena ovih, već korištenih, telefona u Bosni i Hercegovini danas se kreće se od 700 KM do 1.000 KM, ovisno o specifikacijama.

S obzirom na to da direktori javnih ustanova u našoj zemlji imaju enormno visoka primanja u poređenju s prosječnim primanjima zaposlenih u BiH s pravom se postavlja pitanje koliko je uopće moralno da se Turkoviću poklone mobilni telefoni kupljeni sredstvima Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

Prema podacima iz 2014. godine, bivša direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja KS Safeta Borovac mjesečno je primala 2.791 KM (neto). Slična primanja ima i Samir Turković koji se na poziciji direktora nalazi od maja 2016. godine.

Pored Turkovića mobilne aparate dobili su i rukovodioci odjela za medicinske poslove Fikret Jonuz i glavni interni revizor Muamer Kosovac. Odluke o poklanjaju mobitela Samsung Galaxy S7 Kosovcu i mobitela Samsung Galaxy J5 Jonuzu potpisao je direktor Turković.

U svim odlukama navedeno je da su donesene na osnovu odredbi člana 7. stav 1. Pravilnika o reprezentacijama i poklonima Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.