BiH
0

Dva člana napustila Komisiju za reviziju privatizacije u RS-u

FENA
Dva člana Komisije za reviziju privatizacije državnog kapitala u preduzećima i bankama Republike Srpske dali su ostavke.

Komisiju su napustili Mira Potkonjak i Rajko Radović zbog prezauzetosti redovnim obavezama i određene nemogućnosti da se u potpunosti aktiviraju u njenom radu, saopćio je danas predsjednik ove komisije Borislav Bijelić precizirajući da je Vlada RS-a izvršila njihovo razrješenje i postavila nove članove Danicu Vučković i Gorana Maričića.

Bijelić je na pres-konferenciji kazao da očekuje da uskoro počne proces provjere pretprivatizacionog stanja u Kristal i Banjalučkoj banci, a nakon što je Vlada RS-a 12. jula prihvatila izbor dviju revizorskih kuća za tu procjenu i za to odobrila 134.000 KM.

Tako će procjenu vrijednosti državnog kapitala prije privatizacije „Kristal banke“ izvršiti revizorska kuća „Adišen“, dok će revizori iz banjalučkog „Besta“ biti zaduženi za predmet „Banjalučka banka“.

Bijelić je najavio da bi mogla da uslijedi i procjena stanja prije privatizacije koje je imala Razvojna banka Banja Luka, a vjerovatno i drugih banaka u RS-u.

Saopćio je i da je Komisija za reviziju privatizacije u RS-u utvrdila na sjednici da je privatizacija državnog kapitala provedena u skladu sa zakonom u osam preduzeća iz RS-a, od čega su šest iz Srebrenice.

Radi se o preduzećima "Una" Kostajnica, "Unis-Fabrika mašina" Novo Goražde, te srebreničkim preduzećima "Zeleni Jadar", "Srebrenicaprevoz", "11.mart", "Guber", "Grad" i "Unis-Fabrika za pocinčavanje".

Utvrđeno je da kupac državnog kapitala u preduzeću "Veterinarska stanica" Srebrenica nije ispunio ugovorom preuzete obaveze, te da Direkcija za privatizaciju treba da pristupi raskidu ugovora.

Za četiri predmeta Komisija je zaključila da postoji osnov sumnji da je prodaja državnog kapitala izvedena organiziranim namještanjem licitacije na štetu javnog interesa i ti predmeti su proslijeđeni Specijalnom tužilaštvu RS-a.

Kada je u pitanju Rudnik boksita Srebrenica Komisija će, kako je najavio Bijelić, završiti postupak revizije privatizacije nakon provedene kontrole ispunjavanja obaveza kupca koji će Direkcija za privatizaciju provesti u septembru.