|

Duzan: Nismo odustali od svojih zahtjeva i djeca sutra neće u školu

Duzan: Nismo odustali od svojih zahtjeva i djeca sutra neće u školu
2
F
FENA
19.1.2014. u 16:18
39
komentara
2

dijeljenja
Duzan: Nismo odustali od svojih zahtjeva i djeca sutra neće u školu
Učenici Bošnjaci koji pohađaju osnovnu školu u Vrbanjcima kod Kotor Varoši neće ni sutra, kada počinje drugo pologodište, krenuti u školu, jer su njihovi roditelji bezuspješno tražili da se uvede nacionalna grupa predmeta, na što po zakonima i Ustavu RS-a imaju pravo.
Jedan od roditelja Nijaz Duzan potvrdio je u izjavi Agenciji Fena da se učenički bojkot nastave nastavlja, jer ih niko nije ni kontaktirao kako bi se našlo rješenje za njihove zahtjeve.

Ipak, ne odustaju, pa ni po cijenu da ni naredne godine djeca ne idu u školu, ako se ne odgovori na zahtjeve koji su u skladu s zakonom i Ustavom RS.

"Mi, roditelji sutra ćemo pred školu od 8.00 do 8.30 sati kako bi ponovo izrazili svoje nezadovoljstvo zbog takve situacije i to na miran i dostojanstven način kao što smo to radili i dosad", kategoričan je Duzan ističući da oni neće ometati nastavu za drugu djecu, ali njihova, nažalost, ostaju kod kuće.

U ovoj područnoj školi u Vrbanjcima ima 52,78 posto bošnjačke djece, odnosno od 269 učenika njih je 142-oje Bošnjaka, čime po zakonskim propisima imaju pravo na nacionalnu grupu predmeta.

Duzan ističe da su se roditelji tokom zimskog raspusta trudili da nađu sagovornika kako bi riješili ovaj problem, ali bez uspjeha.

"Niko nas nije kontaktirao i nije ponudio nikakvo rješenje", razočaran je Duzan.

Naveo je i da nije dovoljno da samo ministar prosvjete i kulture RS-a Goran Mutabdžija da izjavu da djecu pošalju u školu, a da će, kako je tvrdio, probleme u hodu rješavati.

"To nema smisla", dodao je Duzan i potvrdio da nisu dobili ni odgovor od predsjednika RS-a Milorada Dodika kojem su prije nekoliko dana uputili pismo kako bi se i on i premijerka Željka Cvijanović uključili u rješavanje ovog pitanja.

Podsjeća da su roditelji jedinstveni u stavu da djeca bošnjačke nacionalnosti u Vrbanjcima ne idu u školu, ukoliko im se ne omogući da uče nacionalnu grupu predmeta.

Neki od roditelja su, kaže, i pod velikim pritiscima, ali neće odustati.

Oni su još prije dvije godine pokrenuli inicijativu da se uvede nacionalna grupa predmeta.

Međutim, svi njihovi zahtjevi su odbijeni, zbog čega su bili prisiljeni na nepopularnu mjeru da djecu ne šalju u školu.
Prijavi grešku


Komentari (39)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...