{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Duvnjak u Srebrenici o zakonskom reguliranju zabrane negiranja genocida u BiH

F
8.6.2015. u 15:22
49
16
Duvnjak u Srebrenici o zakonskom reguliranju zabrane negiranja genocida u BiH
49
Duvnjak u Srebrenici o zakonskom reguliranju zabrane negiranja genocida u BiH
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zamjenik ministra pravde BiH Nezir Pivić, zamjenik ministra finansija i trezora BiH Mirsad Žuga i zamjenik predsjedavajućeg Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Jasmin Duvnjak posjetili su danas općinu Srebrenica.
Posjetili su i Memorijalni centar Potočari, odali poštu žrtvama genocida te se susreli s predstavnicama udruženja majki Srebrenice.

Delegacija se također sastala s načelnikom Općine Ćamilom Durakovićem, koji je i predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995. godine 20. godišnjice genocida nad Bošnjacima "SZ UN-a" Srebrenica.

Načelnik Duraković je delegaciju informirao o aktuelnoj ekonomskoj, socijalnoj i političkoj situaciji u Srebrenici.

Delegacija se posebno interesirala o toku priprema za obilježavanje 20. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

Pošto je zamjenik predsjedavajućeg Skupštine ZDK-a Jasmin Duvnjak predlagač nedavno usvojenih dopuna Kaznenog zakona FBiH kojim se zabranjuje negiranje genocida i ratnih zločina, razgovarali su o zakonskom reguliranju zabrane negiranja genocida u BiH.

To je, kako je rečeno, veoma delikatna tema kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, jer, nažalost, ne postoji dovoljno političke volje na nivou Parlamentarne skupštine BiH za usvajanje zakona o zabrani negiranja genocida.

Spomenute nedavno usvojene dopune Kaznenog zakona FBiH propisuju kaznu od tri mjeseca do tri godine za one koji negiraju genocid i ratne zločine.

Zakon nema, podvukli su članovi delegacije, nikakav nacionalni predznak i nije uperen niti protiv jednog naroda. Zakon je način da se s prošlošću suočavamo trezveno, racionalno i odgovorno, da nas prošlost ne bi opterićavala i da bismo gradili sretniju i sigurniju budućnost za sve u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: