Konferencija u Zenici
181

Duvnjak: Tražio sam uklanjanje diskriminacije penzionisanja policije u FBiH

E. M.
Jasmin Duvnjak (Foto: E. M./Klix.ba)
Jasmin Duvnjak (Foto: E. M./Klix.ba)
Predsjednik Kluba delegata bošnjačkog naroda i član Kolegija Doma naroda Parlamenta FBiH i dosadašnji zastupnik Skupštine Kantona Jasmin Duvnjak danas je u Zenici održao konferenciju za medije na kojoj je govorio o predloženim izmjenama Zakona o policijskim službenicima FBiH te inicijativi za donošenje Zakona o sportskim klubovima od posebnog društvenog interesa.

Duvnjak je na današnjoj konferenciji za medije u zgradi Vlade Zeničko-dobojskom kantona kazao da kao predlagač Zakona o izmjenama Zakona o policijskim službenicima FBiH želi riješiti diskriminaciju koja se odnosi na penzionisanje policijskih službenika.

"Suština je da policijski službenik, svaki u FBiH, stiče pravo za ostvarenje penzije ovim zakonom pod uslovom da je imao neprekidno 15 godina staža i da u vrijeme stjecanja prava na penziju ima status policijskog službenika. Smatram da je diskriminatorno jer se pojavljuju slučajevi gdje su ljudi 20-25 godina bili policijski službenici i uslijed povrede budu raspoređeni na druge poslove i time gube pravo ostvarenje penzije. Tražili smo korekciju u zadnjem dijelu Zakona da se riječ policijski službenik zamijeni riječima 'zaposlenik MUP-a' ili nekih drugih agencija u FBiH ili kantonima", kazao je Duvnjak.

Potom je prokomentarisao i inicijativu za donošenje zakona o sportskim klubovima od posebnog društvenog interesa koju je dao u skupštinsku proceduru ZDK na redovnoj sjednici koja je održana 23. septembra.

Jasmin Duvnjak (Foto: E. M./Klix.ba)
Jasmin Duvnjak (Foto: E. M./Klix.ba)

Dodao je da je na nivou ZDK potrebno urediti ovu oblast, iako se treba urediti i na nivou Federacije BiH.

"Suština je da se na nivou ZDK donese propis kojim će se normirati sportski klubovi i pozicija sportskih klubova od posebnog društvenog interesa i značaja, konkretno za ZDK. Znate da je stanje sporta u državi nezadovoljavajuće, a u Ustavu BiH sport nigdje nije prepoznat. U Ustavu FBiH, u segmentu nadležnosti FBiH, nigdje nije spomenut sport. U dijelu Ustava FBiH koji govori o nadležnostima kantona, nigdje nije sadržan sport kao pojam, tek se spominje u Ustavima nekih kantona", izjavio je Duvnjak te dodao:

"Svi koji mogu, trebaju napraviti korak koji će biti možda prvi korak i iskustvo u ovoj pravnoj regulativi, da se donese propis koji će biti ranga zakona, a tražio sam i ranije da ZDK pristupi sveobuhvatim izmjenama Zakona o sportu koji će biti kvalitetan i funkcionalan."

Na kraju je dodao da će ovo biti konkretna mjera za unaprjeđenje sporta, sportista i sportskih klubova te da je smjernica za izradu propisa o kategorizaciji sporta i sportskih klubova.

"Svjedoci ste da se u predizborno vrijeme u javnosti pojavile različite ideje za finansiranje sportskih klubova i kolektiva, evo kakav je i NK Čelik, ali od tih ideja se nije dalje otišlo. Ja želim, i ovo je konkretan korak, da nova vlada i novi saziv Skupštine ZDK, donesu propis u kojem će biti sadržani kriteriji koji su sportski klubovi od interesa za ZDK", zaključio je Duvnjak.