{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Duvnjak: Društvo se mora zahvaliti volonterima

5.12.2012. u 18:35
0
9
Duvnjak: Društvo se mora zahvaliti volonterima
0
Duvnjak: Društvo se mora zahvaliti volonterima
Povodom Međunarodnog dana volontera danas je u Udruženju "Naša djeca" gostovao poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Jasmin Duvnjak.
U toku ove posjete rukovodstvo i volonterke Udruženja "Naša djeca" Zenica su sa Duvnjakom razgovarali o nedavno usvojenom zakonu o volontiranju.

Zakonskim rješenjem volonteri volonterke Federacije Bosne i Hercegovine postigli su cilj da im se volonterski rad u struci priznaje kao radno iskustvo.

Duvnjak je prilikom posjete udruženju istakao veliko zadovoljstvo s tim što je usvojen ovaj zakon koji će pomoći mladima i koji će ih podstaći na veći aktivizam.

"Volonteri ili 'ljudi dobre volje' kako ih obično zovemo, pomažu drugima i rade za opće dobro. Oni imaju visok stepen altruizma, humanosti i solidarnosti i za svoj angažman ne očekuju materijalnu naknadu. No, društvo im mora ponuditi neku vrstu moralne satisfakcije i javne zahvalnosti. Sretan sam što ovogodišnji Svjetski dan volontera obilježavamo uz nedavno usvojeni Zakon o volontiranju FBIH, koji će sigurno podstaći mlade na veći aktivizam.", izjavio je Duvnjak prilikom posjete i druženju sa volonterima Udruženja "Naša djeca".

Prednost ovog zakona mogla bi se gledati u više pravaca, jer se po prvi put definira šta je to volonter/ka, volonterstvo, kao i da se aktivnosti koje provode priznaju kao društveno korisne. Pored toga, organizatori volontiranja ne mogu biti profitne kompanije, kako bi spriječili zloupotrebu volontera/ki. U svemu ovome se ogleda širina ovoga zakonskog rješenja i što je najbitnije direktno potiče aktivizam mladih.


Danas je u još u okviru obilježavanja Međunarodnog dana volontera svoj doprinos dala i volonterska Asocijacija Margina Zenica u suradnji sa Crvenim križom i još nekoliko organizacija.

Predsjednia Asocijacije Margina Hadisa Kamber izjavila je da usvojeni zakon koji bude primjenjivan u budućnosti, mladima može otvoriti mogućnost za zaposljenje.

Volotneri su prošetali gradom te su sa transparentom čestitali svim kolegama volonterima današnji Međunarodni dan volontera.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: