Slave 140 godina
73

Duvački orkestar u Travniku i ove godine svirao prvomajsku budnicu

E. M.
Duvački orkestar u turističkom voziću svirao prvomajsku budnicu
Duvački orkestar u turističkom voziću svirao prvomajsku budnicu
Duvački orkestar Muzičkog društva Travnik jedan je od najstarijih u BiH nakon što su nastavili tradiciju pleh muzke koja se veže za DVD u Travniku od 1991. godine. Ove godine slave 140 godina postojanja, a prvomajskom budnicom probudili su svoje sugrađane.

Prvomajska budnica u Travniku nije prekidana, održana je i prošle godine ali uz poštivanje svih epidemioloških mjera s obzirom da su mjere na početku pandemije bile dosta strožije. Ipak, tardicija je održana, orkestar je svirao, i prošle, ali i ove godine.

Prvi maj je nezamisliv bez defilea Duvačkog orkestra, a nije prekidan ni za vrijeme ratnih dešavanja od 1992. do 1995. godine.

U razgvoru za Klix.ba Safet Beganović, dirigent i predsjednik društva, je kazao da niko ne zna koja je po redu prvomajska budnica, ali da ona datira od osnivanja duvačkog orkestra.

Safet Beganović (Foto: E. M./Klix.ba)
Safet Beganović (Foto: E. M./Klix.ba)

"Pripreme smo imali u velikoj sali kako bismo bili spremni za prvomajsku budnicu. Ove godine slavimo 140 godina, imamo mnogo planova, ali sve zavisi od epidemiološke situacije. Budnica je nešto zaista posebno u Travniku, sviraju se koračnice, ovisno od orkestra lakše ili teže", kaže Beganović.

Budnica u Travniku počela je u 7 sati, a orekstar su neizostavno i ove godine hranom i pićem darovali brojni Travničani koji ih svakog 1. maja dočekaju u suzama radosnicama, ali i vedrom raspoloženju.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Naravno, nakon budnice idemo u naše prostorije gdje naprvimo jednu gozbu, a potom svako ide kući i praznik obilježava sa svojom porodicom", dodao je Beganović.

O značaju duvačkog orekstra za Travnik Beganović govori da je svaki građanin direktno ili indirektno bio vezan za duvački orekstar.

Član UO Duvačkog orkestra Matej Baškarad je kazao da je od malih nogu u glazbi kada je s tatom dolazio u društvo gdje je "konobario", odnosno, muzičarima donosio hranu i piće nakon budnice.

Matej Baškarad (Foto: E. M./Klix.ba)
Matej Baškarad (Foto: E. M./Klix.ba)

"Malo po malo sam počeo svirat, sada sviram ritam sekciju, svoj prvi Prvi maj sam odsvirao 1991. godine i zaista iz tog razloga, za mene je današnji praznik dosta sentimentalan. Vraća me u neka bolja vremena, ali i stvara volju da pokušamo mladima urezati značaj limene glazbe", izjavio je Baškarad te dodao da osmijeh i suze sugrađana imaju veliku vrijednost.

Na kraju su kazali da će svirati dok god mogu, a posebnu zahvalu za očuvanje orkestra uputili su Ešrefu Kozariću koji je kako su naglasili na kraju najzaslužniji što orkestar i danas svira.