Umjesto izvršenja sudske odluke
0

Duška Jurišić ponovo dobila otkaz na FTV-u

Piše: Tatjana Sekulić
Duška Jurišić
Duška Jurišić
Duška Jurišić danas je ponovo dobila otkaz na RTV Federacije BiH. Iz RTVFBiH navode da je otkaz uslijedio nakon što bivša urednica Informativnog programa nije pristala da potpiše Ugovor na radno mjesto urednik-producet, za koje tvrde da je ekvivalent prethodnom. No, Jurišić ističe da uopće nije riječ o istom radnom mjestu i da FTV dezinformiše javnost.

Sredinom aprila ove godine Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je prvostepenu odluku Općinskog suda kojom je odluka o razrješenju Duške Jurišić s mjesta glavne urednice Informativnog programa FTV-a proglašena nezakonitom.

FTV navodi da su nakon te odluke suda Duški Jurišić isplaćene razlike plaća i sudski troškovi, te joj je odmah ponuđeno i da potpiše novi validni Ugovor o radu sa RTVFBiH, jer je Ugovor po kojem je sve do tog dana primala plaću prestao važiti.

Ukinuto radno mjesto urednika IP-a i ponuđeno novo

"Razlike plaća su isplaćene samo do 31. decembra 2010. godine. Advokat Plamenko Čustović je ponudio dvije mogućnosti - da mi se osigura visina plate u skladu s presudom, da uređujem i vodim emisiju, te da me se zbog pravne sigurnosti rasporedi u Redakciju dokumentarnog programa, jer Redakcija Informativnog programa ne postoji. Menadžment FTV-a prihvatio je samo prebacivanje u Redakciju dokumentarnog programa. Pregovori nikad nisu nastavljeni. Umjesto toga, uslijedila je prijetnja otkazom prošle sedmice", kazala je Jurišić za Sarajevo-x.com.

Podsjetimo, nakon reorganizacije unutar RTVBiH i donošenja novog Statuta, koji nije potvrđen u Parlamentu FBiH (op.a), pozicija urednika Informativnog programa FTV-a je ukinuta te Jurišić nije mogla biti vraćena na to radno mjesto. Ured ombudsmena predložio raspoređivanje Duške Jurišić na radno mjesto koje bi bilo ekvivalentno onome poslu koji je obavljala.

Iz RTVFBiH tvrde da su uzeli u obzir tu preporuku, međutim Jurišić je u razgovoru za Sarajevo-x.com istakla da je RTVFBiH odbila medijaciju koju su predložili ombudsmani.

"Ured ombudsmana je predložio raspoređivanje na ekvivalentnu poziciju. Apsurdno je tvrditi da je pozicija koju RTVFBiH nudi identična poziciji urednika IP-a, jer da je to tačno, sud i ombudsmani bi to sigurno uvažili i ne bi donosili odluke, kojom se smjena proglašava protivzakonitom, te preporuke u kojima se konstatuje kršenje radnih i drugih prava", navela je Jurišić.

"Izbacivanje na ulicu nakon 22 godine rada"

Iz RTVFBiH u saopćenju za medije su naveli da su Duški Jurišić ponudili radno mjesto urednik-producent, koje se, po opisu i složenosti radnih zadataka, neznatno razlikuje od opisa poslova koje je obavljala prije pokretanja sudskog postupka protiv RTVFBiH. Također, istakli su da bi ona potpisivanjem ugovora postala jedini urednik-producent RTVFBiH.

"Menadžment RTV FBiH obmanjuje javnost, jer, podsjetiću, emisija 'Pošteno' koju sam vodila i uređivala do 20.maja 2010.godine ukinuta je bez obrazloženja. Nakon toga obavljala sam uglavnom jednostavne novinarske zadatke izvještača. Nakon što sam u martu predala koncept nove emisije, nikad mi nije odgovoreno da li je emisija prihvaćena, jer sam dopis navodno poslala na pogrešnu adresu - Poslovodnom odboru, a ne uredniku Željku Tici, mada nije jasno pod koji segment programa ta emisija pripada, jer Informativnog programa kao redakcije nema. Devedeset posto tog ugovora nikada nije provedeno, osim onog dijela da radim sve po nalogu pretpostavljenog", rekla je Jurišić.

Nakon što Jurišić nije pristala da u zakonskom roku potpiše Ugovor na mjesto urednika-producenta, RTVFBiH joj je danas uručila otkaz.

U saopćenju za medije RTVFBIH je navela da je "Duška Jurišić samoj sebi uskratila mogućnost da nastavi uživati sva zakonska prava stalnog zaposlenja u RTVFBiH" i da oni "više nemaju nikakvo zakonsko uporište da je nastave tretirati kao svog stalnog zaposlenika sa svim pravima i obavezama koja su zakonom propisana".

"Umjesto izvršenja sudske presude, danas mi je uručen otkaz. Ovo saopćenje vidim kao još jedan pokušaj menadžmenta RTV Federacije BiH da dezinformiše javnost, te izigra sudsku odluku. Želim istaći da je sramno što Federalna vlada pokušava dati legitimitet protivzakonito izvršenim promjenama Statuta i reorganizaciji u RTV Federacije, predlažući izmjene Zakona o RTV FBiH. Podsjećam da su tim izmjenama Statuta, izvršenim nakon sudske odluke u moju korist, ukinuti Informativni program kao organizaciona jedinica i mjesto urednika Informativnog programa", kazala je Jurišić.

Duška Jurišić će svoja prava tražiti na sudu

Dodala je da je njoj preostalo samo da ostvarivanje svojih prava zatraži na sudu.

"Svjesna sam da menadžment RTV FBiH različitim pritiscima, a sada i izbacivanjem na ulicu nakon 22 godine rada u javnim servisima, pokušava da me iscrpi i dovede u poziciju da odustanem ili pristanem na sve što oni žele. Ja sam sigurna da sam sačuvala svoj ljudski i profesionalni dignitet, što je pokazao i sud svojom odlukom. Zastrašujuće je kakvu poruku svojim uposlenicima, ali i javnosti šalje RTV FBiH, koja je svoj imidž godinama gradila ukazujući na nezakonitosti i neetičnosti drugih. Ja ću se spasiti. Ali šta će biti s kućom, čiji program, a i troškove izgubljenih sudskih sporova plaćaju građani, ne bih se usudila predviđati", rekla je Jurišić u razgovoru za Sarajevo-x.com.

Napomenula je da je otkaz potpuno nelegalan u toku izvršnog postupka za provođenje pravosnažne presude.