Vandalski čin
63

Duška Jurišić o skrnavljenju pravoslavnog hrama u Stocu: Ovakve akte treba strožije sankcionisati

I. M.
Povodom skrnavljenja pravoslavnog hrama u Stocu reagovala je zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Duška Jurišić.

Duška Jurišić je oštro osudila skrnavljenje Sabornog Hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Stocu.

"Ovaj vandalski čin stvara osjećaj nesigurnosti među povratnicima, nelagodu među većinom stanovnika koji su za život u sigurnosti i toleranciji", rekla je.

Jurišić je naglasila da uništavanje i skrnavljenje vjerskih objekata predstavlja direktnu povredu ljudskih prava svakog čovjeka, koji njeguje svoj duhovni, vjerski i kulturni identitet.

"Policija treba da uloži dodatni napor radi brzog otkrivanja počinilaca, a pravosudni organi ovakve akte bi trebali strožije sankcionisati", navela je.

Duška Jurišić je naglasila da su se učestali slučajevi kršenja prava ranjivih i manjinskih grupa, a posebno povratnika te stoga je pozvala političke zvaničnike da budu jedinstveni u osudi ovog, ali i svakog drugog čina, koji je u suprotnosti sa principima multikulturalizma i multireligijskog života u Bosni i Hercegovini.

Podsjećamo, jučer je policije prijavljeno skrnavljenje Sabornog Hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Stocu. Prvi je oštećenja vidio Sveštenik Grčić te je odmah obavijestio policiju koja je izvršila uviđaj.