Poziva Tužilaštvo
95

Dušanka Majkić smatra da SDA čini krivično djelo neformiranjem Vijeća ministara BiH

SRNA
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Delegatkinja u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić izjavila je danas da SDA snosi najveću odgovornost za neformiranje Vijeća ministara, što se može dovesti u vezu s krivičnim djelom uzrokovanim nečinjenjem, koje propisuje Krivični zakon BiH.

"SDA se, izmišljanjem nepostojećih uslova kao što je Godišnji nacionali plan, najviše borila protiv toga da se Savjet ministara formira u skladu sa zakonom", rekla je Majkić Srni.

Podsjećajući da je konstitutivna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH održana 6. decembra prošle godine, Majkić je navela da je, prema Zakonu o Vijeću ministara, Predsjedništvo BiH bilo dužno da u roku od 15 dana od konstitutivne sjednice Predstavničkog doma donese odluku o imenovanju predsjedavajućeg Vijeća ministara, što ni do danas nije urađeno.

"SNSD je sa svoje strane preduzeo sve aktivnosti da se vlast na nivou BiH formira u što kraćem roku, u skladu sa zakonom i da je čine oni koji su dobili većinsku podršku građana Republike Srpske na izborima", navela je Majkić.

Prema njenim riječima, potpuno je nerazumno očekivati da će one političke partije koje su izgubile na posljednjim izborima - SDS i PDP, zahvaljujući podršci SDA nastaviti da rade u tehničkom mandatu.

"Još je nelogičnije da im kao izbornim gubitnicima SNSD i druge parlamentarne stranke iz Republike Srpske daju legitimitet u parlamentu putem parlamentarnih radnih tijela", dodala je Majkić.

Ona je poručila da je stav SNSD-a od početka sasvim jasan i nepromjenjiv, odnosno da će parlament početi sa radom čim budu ispunjene zakonske obaveze i donesena odluka o izboru predsjedavajućeg Vijeća ministara.

"Umjesto što SDA blokira formiranje vlasti u skladu sa zakonom, pozivamo ih da donesu neophodne odluke i da počnu da rade zajedno sa predstavnicima druga dva konstitutivna naroda na pitanjima od značaja za sve građane BiH", zaključila je Majkić.

Povodom dopisa Tužilaštva BiH Interresornoj radnoj grupi za pripremu prijedloga izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, Klub poslanika SDA u Predstavničkom domu saopštio je da komisije Parlamentarne skupštine BiH još nisu formirane i za to optužio SNSD i Srpski klub u Predstavničkom domu.

Navodeći da Krivični zakon BiH propisuje krivično djelo uzrokovano nečinjenjem, SDA je ocijenila da je odgovornost na Tužilaštvu BiH da preduzme zakonske mjere i doprinese deblokadi i Interresorne grupe i rada parlamenta.