11. jula
1

Duraković: Uvjeren sam da Vučić, a ni Brnabić neće doći na obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 22. godišnjice genocida u Srebrenici Ćamil Duraković kazao je za Klix.ba kako obavještajno-sigurnosne agencije u BiH nemaju informacije o bilo kakvim sigurnosnim prijetnjama 11. jula.

Duraković je rekao kako su svim stranim ambasadama u BiH upućene obavijesti u kojima stoji da se 11. jula održava komemoracija i dženaza u Srebrenici. Što se tiče Srbije, dodatni dopisi upućeni su predsjedniku LDP-a Čedomiru Jovanoviću i Saši Jankoviću koji je ove godine bio kandidat na predsjedničkim izborima u Srbiji.

"Mi moramo priznati jednu činjenicu, a to je da smo 2015. godine imali neugodan događaj koji je prije svega povrijedio nas kao preživjele žrtve genocida. Napadom na Vučića zasjenjena je dženaza. Nakon toga izvršili smo preciznu analizu s ciljem očuvanja dostojanstva samog događaja", rekao je Duraković.

On ističe da je Organizacioni odbor prošle godine donio odluku u kojoj stoji da svaka osoba, bila ona državnik ili ne, a koja negira genocid, nije poželjna u Memorijalnom centru na dan obilježavanja godišnjice genocida.

"Mi ne možemo kontrolisati desetine hiljada ljudi koji dođu na dženazu i ne možemo garantovati da neće učiniti nešto što će zasjeniti ono što je nama važno. Uvjeren sam da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ima razumijevanja za to", kazao je Duraković.

Kako kaže, on se drži zaključka Organizacionog odbora i uvjeren je da niko od zvaničnika iz vlasti neće doći na obilježavanje godišnjice.

"Bit će tu zastupnici iz srbijanskog parlamenta, a uvjeren sam da će doći i ministar Rasim Ljajić, ali ne vjerujem da će doći predsjednik ili premijer. S tim da mi još uvijek nemamo jasan stav mandatarke Ane Brnabić i ne znamo ima li ona uopće stav naspram genocida u Srebrenici", rekao je Duraković.

Duraković je kazao da se u ovom trenutku na čelu Srebrenice nalazi Mladen Grujičić koji otvoreno negira počinjeni genocid.

"On nema pravo od svojih političkih mentora iz Banje Luke i SNSD-a na svoj stav koji adaptira Dodikovom stavu. Situacija je napeta, ali s aspekta sigurnosti nema nikakvih prijetnji", kazao je Duraković.

Istakao je da Odborom za sigurnost predsjedava Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH i da se iz godine u godinu poboljšava aspekt sigurnosti.

"Nemamo nikakvih informacija koje bi inicirale da bi nešto moglo narušiti događaj. OSABiH, FUP, MUPRS, DKPBiH, dakle svi su uključeni u organizaciju", rekao je Duraković.

Za sutra je zakazana posljednja sjednica Organizacionog odbora za obilježavanje 22. godišnjice genocida u Srebrenica, na kojoj će biti finalizirana priprema. Duraković je svim građanima poručio da svoje ponašanje i ove godine usklade s onim zbog čega imaju namjeru doći u Srebrenicu, a to je dženaza.