BiH
242

Duraković: Pravno ćemo zgaziti Hypo banku zbog 23 osobe koje su se ubile radi kredita

Klix.ba
Kemal Duraković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kemal Duraković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U prvih dvadeset dana januara 2016. godine izrečeno je preko 30 presuda u BIH u korist građana i korisnika kredita u švicarskim francima (CHF), a na štetu Hypo banke. Do sada je ukupno doneseno preko 500 presuda na štetu Hypo banke, istakao je danas Kemal Duraković, predsjednik udruženja Švicarac.

"Veliki broj tih presuda je izrečen na mostarskom sudu, gdje su sve sudije parničnog odjela zauzele isti pravni stav - ugovori o kreditima koji su vezani za CHF su pravo ništavni te se obavezuju korisnici kredita da vrate samo podignuti iznos novca bez ugovorene kamate. Poznato je koliko se Hypo banka uspinje i širi dezinformacije o navodno uspješnim pravosnažnim presudama. Pozivamo Hypo banku da medijima dostave pravosnažne presude (a ne linkove saopćenja sa svojih stranica) koje dokazuju kako oni kažu i lažu da su pravno i zakonito čista obraza i da ne kradu", rekao je Duraković.

Dodao je da će se udruženje boriti "istinom i samo istinom, kao i dokazima (presudama) crno na bijelo, a nikako lažima koji su uz krađu sastavni dio Hypo banke i njihovih uposlenika".

Podsjetio je i na 23 korisnika kredita koji su u proteklim godinama izvršili samoubistvo zbog kredita te govorio o narednim koracima udruženja.

"Obećavamo da ćemo pravno zgaziti Hypo banku. Kriminal, krađa i laži će im omrznuti u BIH. To im obećavamo", zaključio je Duraković