Pokret Odgovor
30

Duraković pozvao dva probosanska bloka u RS-u na dijalog i saradnju

FENA
Ćamil Duraković
Ćamil Duraković
Lider Pokreta "Odgovor" Ćamil Duraković pozvao je u saopćenju za javnost predstavnike dva probosanska bloka u RS-u "Proevropski blok" i "Zajedno za BiH" na dijalog i saradnju.

"Ukoliko budemo imali konačni dogovor u oba slučaja, bit će riječ o snažnim, multietničkim i progresivnim koalicijama koje mogu napraviti rezultat. Zajedno svakako mogu više, ali i ovo je iskorak. Zato moramo razgovarati kako se iz ta dva procesa ne bi dogodila šteta za povratnike", poručio je Duraković, saopćeno je iz Pokreta "Odgovor".

On smatra da treba, ako ove dvije koalicije formalno budu učestvovale na izborima i nema prostora za jedinstven nastup, postići dogovor na drugom nivou - zajedničkom monitoringu izbornog procesa, jedinstvenim prijedlozima za bolji položaj izbjeglih, raseljenih i povratnika, kao i jedinstven stav spram svakog od dva srpska bloka u RS-u.

"Mislim da oba probosanska bloka imaju brojne prepoznate i viđenije lidere povratničkih zajednica. Nemojte da oktobar dočekamo u raskolu i podmetanjima. Hajde da barem imamo korektan i pošten odnos, da se vodi dijalog, ako nema prostora za zajednički nastup", zaključio je Duraković.