Raspirivanje tenzija
153

Duraković: Poziv na blokadu entitetskih granica izaziva osjećaj straha i panike

A. Ku.
Ćamil Duraković (Foto: Facebook)
Ćamil Duraković (Foto: Facebook)
Danas će u organizaciji Odbora za zaštitu Srba u Federaciji BiH biti održan protestni skup na entitetskim linijama u znak pružanja podrške predsjedniku entiteta Republika Srpska Miloradu Dodiku protiv kojeg je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu.

Tim povodom se oglasio potpredsjednik tog entiteta Ćamil Duraković koji je rekao da se ovim skupom potpiruju nacionalne tenzije i krši Ustav BiH.

"Da postoji imalo političke pameti i odgovornosti politički predstavnici, pogotovo predstavnici opozicije u entitetu Republika Srpska, pozvali bi građane da ne reaguju na ovakve pozive kojim ne samo da se protpiruju ionako uzavrele nacionalne tenzije, nego se i krši Ustav BiH ali i Dejtonski mirovni sporazum", rekao je Duraković.

Dodao je da poziv na blokadu entitetskih granica izaziva osjećaj straha i panike među Bošnjacima u entitetu Republika Srpska koji su ne tako davno zahvaljujući podršci sličnim ideologijama protjerani iz svojih domova.

"Organizatore skupa podsjećam na Anex IV Dejtonskog mirovnog sporazuma u kojem je navedeno da niti jedan od entiteta neće upostavljati kontrolu na graničnim crtama između entiteta te ih pitam s kojim pravom oni ograničavaju slobodu kretanja između entiteta? Ko su oni, i ko je taj političar koji će dozvoliti da se zbog njegovih hirova, pa na koncu i nepoštivanja zakona, blokiraju granice koje ne postoje? Ko su oni i u čije ime se ponovo dijeli BiH", istakao je Duraković.

Poručio je da granica ne postoji, niti će postojati, ali će postojati lideri koji uvjeravaju građane da su obespravljeni i siromašni zbog onih drugih, dok isti ti lideri uživaju sva prava a državu dovode do ruba siromaštva izazivajući stalne krize zbog kojih ostajemo jedna od najsiromašnijih država Evrope.

"Želim da vjerujem da građani imaju dovoljno svijesti i odgovornosti te da neće nasjesti na ove manipulacije no u isto vrijeme pozivam EUFOR da bude u pripravnosti te da obezbjedi i garantuje slobodu kretanja", zaklkjučio je Duraković.