Potpredsjednik RS-a
138

Duraković pozdravio odluke Schmidta: Da smo čekali parlamente, ni lične karte ne bismo imali

A. L.
Potpredsjednik Republike Srpske Ćamil Duraković pozdravio je današnje odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta koji je nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona i zabranio presuđenim ratnim zločincima kandidaturu.
"Tehničke izmjene će povećati transparentnost izbornog procesa, spriječiti manipulacije i prekrajanje izborne volje birača, te će kao takve zasigurno omogućiti pravednije izbore", kazao je Duraković.

Vezano za zabranu kandidovanja ratnim zločincima, Duraković je kazao kako je to "bez imalo sumnje" važan korak ka izgradnji mira i povjerenja u bosanskohercegovačkom društvu.

"Kao potpredsjednik eniteta Republika Srpska pozdravljam ove odluke te smatram da samo oni koji su imali benefite, odnosno samo oni koji su na neki način zloupotrijebili izborni proces, mogu biti protiv izmjena koje je nametnuo Visoki predstavnik. S tim u vezi, potrebno je istaći da je opozicija u entitetu Republika Srpska u nekoliko zadnjih izbornih ciklusa bila najglasnija kada je riječ o izbornim prevarama tvrdeći da su 'pokradeni' te bi kao takva u danima koji su pred nama trebala predstavljati glas razuma a ne stati uz one koji će ovu situaciju vjerovatno pokušati iskoristiti u cilju eskalacije i konfrontacije sa visokim predstavnikom i međunarodnom zajednicom koja ga podržava", kazao je Duraković.

Kako dodaje, i on, kao i Dodik, smatra da zakone trebaju donositi parlamenti.

"Ali, da smo čekali parlamente, sumnjam da bismo još uvijek imali lične karte, pasoše, registarske tablice, zastavu ili makar himnu bez teksta. Jasno je da su političke stranke na vlasti imale sasvim dovoljno vremena da same donesu tehničke izmjene Izbornog zakona koje su ujedno i prvi od 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije a koje BiH treba ispuniti da članstvo u EU a čije nametanje u slučaju da to ne učine bosanskohercegovački političari je visoki predstavnik najavio u julu prošle godine. Kako to nije učinjeno, ovo je bio sasvim logičan slijed događaja", kazao je.

Mišljenja je da će uz tehničke izmjene Izbornog zakona najveću korist imati bosanskohercegovački građani jer će "prvi put biti sigurni da se rezultati izbora neće rješavati nakon zatvaranja biračkih mjesta – odnosno da neće biti bitno 'ko broji, neko ko glasa'".