Skup u Sarajevu
101

Duraković: Poražavajuće je govoriti o jedinstvu Bošnjaka kada imamo više kandidata u Srebrenici

F. H.
Foto: V. D./Klix.ba
Foto: V. D./Klix.ba
Nakon sastanka dijela političkih predstavnika Bošnjaka iz Bosne i Hercegovine i regije, potpredsjednik RS-a Ćamil Duraković je ukazao na problem više kandidata Bošnjaka za načelnika Srebrenice.

Duraković je kazao da svaki put kada bi Bošnjaci pokušali da brane identitet to neko predstavio kao da se od Sarajeva pravi isključivo bošnjački grad i da mu je žao što i Srbi i Hrvati ne organizuju slične skupove u glavnom gradu.

"Ja sam govorio kao Srebreničanin da bi se jedinstvo moglo testirati u RS-u gdje bi se našli na vitalnom pitanju kandidata za načelnika općine Srebrenica. Poražavajuće je govoriti o jedinstvu kada imamo dva, tri ili četiri kandidata", kazao je Duraković.

On je kritikovao one koji poručili da lideri stranaka nemaju legitimitet i istakao da na prethodnim općim izborima ni jedna stranka nije skupila više od 300.000 glasova, dakle ni 15 posto biračkog tijela Bošnjaka. On je rekao da mu je žao što se pokušao osujetit skup, a da ga raduje što su skupa sjeli.

"Ovaj skup je jedan u nizu koji se trebaju desit. Ako je neko mislio da ćemo mi sjesti i riješit probleme on je u zabludi. Govorili smo u Skopju, Podgorici, ovo je treća u nizu. Nije ovo sabor, ovo je da ja pola ljudi nisam znao, a zastupaju nas. Dovoljno je da smo se upoznali, osjetimo probleme i ne može nam niko spriječiti da se kulturološki surađujemo", kazao je Duraković.

On je poručio da je Bosna i Hercegovina matica svim Bošnjacima i da su to rekli svi Bošnjaci koji su se okupili na skupu.