Opće dobro
28

Duraković odgovorio Ahmetoviću: Nismo produžena ruka SDA, kao ni bilo koje druge stranke

Piše: Er. M.
Ćamil Duraković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ćamil Duraković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Lider Pokreta "Odgovor" Ćamil Duraković odgovorio je na izjavu koju je Sadik Ahmetović iz Nezavisnog bloka dao za Klix.ba u povodu sutrašnje konferencije probosanskih stranaka u Srebrenici. Duraković je poručio kako Pokret "Odgovor" nije produžena ruka SDA, kao ni bilo koje druge političke stranke.

"Dugo poznajem Sadika Ahmetovića i on trenutno govori kao osoba koja je isfrustrirana činjenicom da je napustila SDA. Riječ je o stranci koja mu je poklonila dva kompenzacijska mandata", kazao je Duraković reagujući na izjavu Sadika Ahmetovića.

Ocijenio je da se Ahmetović sada pojavljuje kao novo i svježe lice u bh. politici koje bi da odlučuje o tome ko treba da prisustvuje konferenciji "Zaštita građanskih sloboda povratničke zajednice i demokratizacija na području entiteta Republika Srpska".

Duraković ističe da će se događaj održati na inicijativu Pokreta "Odgovor", ali u saradnji s drugim udruženjima, odnosno Pokretom "Majke enklava Srebrenica i Žepa", udruženjima "Majke Srebrenice", "Žene Srebrenice" i "Žene Podrinja" te "Organizacijom šehida i poginulih boraca Srebrenice".

"Ne bi trebalo tek tako minimizirati konferenciju. Odgovorno tvrdim da mi nismo produžena ruka bilo koje stranke, a posebno ne Stranke demokratske akcije. Razlika između Ahmetovića i mene je u tome što sam ja spreman preći preko ličnih sujeta, a on nije", rekao je Duraković.

Kako kaže, činjenica je da 2015. godine u svojstvu načelnika Srebrenice nije htio dodjeliti nagradu federalnom ministru raseljenih osoba i izbjeglica Edinu Ramiću (SDA).

"To nisam uradio jer se nisam slagao s određenim politikama. Međutim, ono o čemu govorimo danas jeste da prevaziđemo sujete i razlike u interesu općeg dobra. Činjenica je da jedino zajedno možemo pobijediti politike koje diskriminišu povratničku zajednicu u entitetu RS", kazao je Duraković.

Pozvao je Ahmetovića da pređe preko ličnih sujeta i sjedne za isti sto s ljudima iz drugih stranaka, odnosno da učestvuje u razgovorima o mogućnosti zajedničkog nastupa probosanskih stranaka u entitetu RS.

"O nekim stvarima sa slažem s ljudima iz SDA, isto kao što se naprimjer slažem za druge stvari i s ljudima iz SDP-a BiH. Dakle, mi nismo ničija produžena ruka i nećemo ni biti. Ova ideja je pozitivna i moguća", rekao je Duraković.

Duraković nam je kazao da su iz četiri političke stranke već stigle potvrde kako će njihovi predstavnici učestvovati na sutrašnjoj konferenciji te da u toku dana očekuje potvrdu i drugih stranaka, odnosno da javno kažu kako neće doći u Srebrenicu.

"Mi se ne želimo svađati ni sa kim. Sve političke stranke koje smo pozvali jednako poštujemo i niko od njih nije u podređenoj, a ni nadređenoj poziciji", zaključio je Duraković.