|

Duraković: Očekujemo da i ova godišnjica genocida u Srebrenici protekne u miru

Duraković: Očekujemo da i ova godišnjica genocida u Srebrenici protekne u miru
10
F
FENA
5.5.2017. u 13:36
46
komentara
10

dijeljenja
Duraković: Očekujemo da i ova godišnjica genocida u Srebrenici protekne u miru Foto: Arhiv/Klix.ba
U Memorijalnom centru Potočari danas je održan drugi sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 22. godišnjice genocida nad Bošnjacima sigurne zone UN-a Srebrenica.
Predsjednik Organizacionog odbora Ćamil Duraković je kazao da je danas konstatovano članstvo pododbora koji će s punim intenzitetom početi raditi sve što je neophodno u vezi s obilježavanjem 22. godišnjice.

"Osmi juli je početak 'Marša mira' i važan segment ukupne organizacije do samog 11. jula i svega što nas očekuje. Za ovu godinu 45 je identifikovanih žrtava što je, nažalost, mali broj i samim tim će biti manje obaveza u vezi s dočekom građana koji će doći 11. jula. Mi smo sve pripremili, ne očekujem nikakve prepreke niti probleme. Očekujemo da i ova godišnjica protekne u najboljem redu i miru", izjavio je Duraković.

Općina Srebrenica će pružiti podršku organizaciji 22. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, a zamjenik načelnika Općine Nermin Alivuković navodi da je općinskim budžetom za obilježavanje predviđeno 250.000 KM.

"To je iznos koji je bio i u prethodnim godinama za obilježavanje 11. jula. Načelnik Grujičić je meni dao punu podršku i saglasnost da kao njegov zamjenik mogu provoditi sve procedure za isplatu sredstava za obilježavanje 11. jula", ističe Alivuković.

S obzirom na to da Općina Srebrenica ne finansira u stopostotnom iznosu obilježavanje 11. jula, Alivuković navodi da su pripremljeni zahtjevi svim institucijama od općina do vlada entiteta i Vijeća ministara za finansijsku podršku za obilježavanje godišnjice.

"Očekujemo njihovu podršku kao i do sada. Pozivam sve međunarodne organizacije da se uključe i daju financijsku i materijalnu podršku", poručuje Alivuković.
Prijavi grešku


Komentari (46)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...