Kritikuje vlast
178

Duraković o Salkiću: On čak ne govori engleski jezik, za Bošnjake u RS-u je uradio malo

Klix.ba
Ćamil Duraković
Ćamil Duraković
Kandidat za predsjednika/potpredsjednika bh. entiteta RS Ćamil Duraković kazao je u razgovoru za Klix.ba kako nije zadovoljan onim što je u ovom mandatu uradio aktuelni potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić (SDA).

Kako biste ocijenili položaj Bošnjaka i Hrvata u bh. entitetu RS?

Potpuno je neprihvatljivo da se 23 godine poslije rata i dalje krše osnovna ljudska prava povratnika Bošnjaka i Hrvata u entitet RS! Ta politika diskriminacije mora prestati i ja ću učiniti sve da je okončam. Povratnici vrijedno rade i doprinose napretku entiteta RS, a time i države BiH. Necivilizacijski je i antievropski da su naša ljudska prava još uvijek ugrožena. Ja živim u entitetu RS i dosta putujem po raznim gradovima. Svakodnevno vidim da s jedne strane povratnici doprinose na razne izvanredne načine životu u svojim sredinama, a s druge strane dešavaju se sakodnevne nepravde. Mi to moramo zaustaviti bezuslovno i to ćemo uraditi zajedno.

Svjedoci smo raznih oblika diskriminacije prema stanovništvu koje ne pripada srpskoj etničkoj grupi. Na koji način se namjeravate boriti protiv te diskriminacije?

Ja ću kao budući potpredsjednik entiteta RS raditi na tome da se uspostavi bolji dijalog između povratnika i srpskog stanovništva. Ja znam da međusobno razumijevanje znači isto toliko koliko i zakoni i civilizacijske norme. Zapravo to shvatanje da mi svi imamo iste brige i iste želje je osnova uspostave ravnopravnosti po svakoj osnovi - etničkoj, vjerskoj, rodnoj, profesionalnoj... Pored diskriminacija u vezi s jezikom i obrazovanjem, tu je još puno oblika diskriminacije koji nisu tako vidljivi, ali su veoma štetni. Postoji diskriminacija pri zapošljavanju. Druga velika "nevidljiva" diskriminacija koju djele povratnice Bošnjakinje i Hrvatice sa Srpkinjama je diskriminacija žena u politici, na radnom mjestu i u porodici. Pitanje jednakih prava pri zapošljavanju i ravnopravnost žena su visoko među mojim prirotetima.

Jeste li zadovoljni onim što je urađeno u aktuelnom mandatu potpredsjednika RS?

Nisam. Salkićevi rezultati su blijedi, njegovo poznavanje povratničkog života je minimalno, može se reći nikakvo. On sve to gleda iz birkokratske perspektive i lične partijske karijere. Za Bošnjake povratnike je uradio malo ili nimalo, posebno na međunarodnom nivou nije uspostavio problem povratnika, jer čak ne govori ni engleski jezik.

Njegov možda i najveći problem, između ostalog, je što se kao lider Bošnjaka u entitetu RS nikada nije vratio u svoj Bratunac i tamo živio sa svojom porodicom. Vrijeme je za promjenu i ja sam ta promjena. Moj puls je puls povratnika, članovi moje porodice i ja s povratnicima dijelimo sve probleme.

Može li se sarađivati s Dodikovim SNSD-om?

Ja sam legalista i sarađivat ću sa svakom legitimno izabranom partijom ili koalicijom koja će raditi na ravnopravnosti i prosperitetu povratnika i svih drugih građanki i građana.

Šta konkretno možete obećati građanima RS-a da ćete uraditi ukoliko baš vama ukažu povjerenje?

Vodit ću novu odlučnu politiku koja će preuzeti odgovornost da zaštiti građanske i političke slobode i da se izbori protiv nepravdi na etničkoj i vjerskoj osnovi prije svega. Radit ću na razotkrivanju i sankcionisanju zloupotreba položaja, korupcije, organizovanog kriminala, kršenja Ustava, negiranja genocida.

Kao potpredsjendik ću se boriti protiv problema koji su zajednički Bošnjacima, Srbima, Hrvatima i ostalim. Radit ću na jačanju povjerenja. Posvetit ću se razvoju ekonomije. Zbog činjenice da sam i ja relativno mlad čovjek, veoma ozbiljno i odlučno ću raditi s mladima koje su bošnjački političari do sada skoro potpuno ignorisali u ovom entitetu. Radit ću na uspostavi pune ravnopravnosti žena u pogledu zaposlenja, prava na radnom mjestu (mnogi su problemi, a jedan je npr. da se mnoge žene boje da ostanu u drugom stanju da ne bi izgubile posao); zatim borit ću se za zaštitu žena izloženih nasilju u porodici ili seksualnom uznemiravanju na radnom mjestu.

Nas povratnike su godinama varali. Ja ih ovaj put pozivam da svoje povjerenje ne predaju i prodaju onima koji su ih mnogo puta preveli žedne preko vode. Ja i ovim putem pozivam svoje povratnike da zaštite vlastite živote i glasaju za mene. Jer naš izbor je sloboda.