Obilježavanje godišnjice smrti
1

Duraković je bio stameni stub BiH u njenoj neovisnosti i integritetu

Piše: J. Hadžiahmetović
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu je danas obilježena godišnjica smrti Nijaza Durakovića, uglednog profesora koji je na tom fakultetu predavao nekoliko predmeta. Njegovi prijatelji, radne kolege, bivši studenti i prijatelji još jednom su ukazali na važnost onoga što je Duraković uradio tokom svog života za građane Bosne i Hercegovine kroz svoj akademski i politički angažman.

Saćir Filandra, dekan Fakulteta političkih nauka, kaže kako je Duraković bio sjajan intelektualac koji je ostavio značajan trag na području teorije nacionalnih odnosa.

"Njegov gubitak je veliki gubitak za nas. Temelji, u akademskom i strukovnom smislu, koje je on postavio, danas su veoma bitni. On svoju akademsku karijeru i obaveze prema studnetima, nastavi i fakultetu nikada nije prekidao bez obzira na društvene funkcije", kazao je Filandra.

Profesorica Jasna Duraković-Hadžiomerović, kćerka Nijaza Durakovića, kaže kako joj otac mnogo nedostaje.

"Velika praznina ostala je iza njega i taj nedostatak se ne može ničim ispuniti. Bol i tuga ostaju. Veoma je teško pomiriti se sa činjenicom da njega više nema. Nadam se da će nam se duše ponovo sresti, u nekim drugim dimenzijama i prostoru...", kazala je Duraković-Hadžiomerović.

O Durakovićevom profesorskom, naučnom i političkom djelu govorio je profesor Safet Halilović.

"Duraković se borio za univerzalne vrijednosti, za BiH kao demokratsku i multinacionalnu državu koja će biti majka svima podjednako. On je bio izvanredan profesor sa ogromnim znanjem iz čitavog niza disciplina. On je toliko volio ljude da je sa svima imao neposredan i veoma iskren kontakt. Ta veza je u svim slučajevima bila obostrana", kazao je Halilović.

Profesor Mirko Pejanović kaže kako je Duraković ostavio snažan pečat u akademskoj zajednici u kojoj postoji ideja da jedna od univerzitetskih nagrada iz oblasti društvenih nauka bude posvećena njegovom djelu.

"Duraković je ostavio duboku brazdu u onome što zovemo razvoj BiH i njene državnosti. On je prošao najteže vrijeme disolucije bivše države i teško vrijeme rata u BiH i svih nevolja kroz koje smo imali u tom ratu. Bio je učesnik u pregovaračkim delegacijama i ono što je iz tog vremena važno istaći jeste to da je on bio stameni stub ove zemlje u pogledu borbe za njenu multietničnost, integritet, neovisnost, međunarodno-pravni subjektivitet i ravnopravnost naroda u BiH. On je na tim postavkama odigrao jednu od historijskih uloga u očuvanju i razvoju ljevice na našim prostorima", kazao je Pejanović.

Nakon obilježavanja godišnjice smrti Nijaza Durakovića na Fakultetu političkih nauka, njegovi prijatelji, radne kolege, bivši studenti i prijatelji zajedno sa porodicom obići će njegov mezar i položiti cvijeće.

Vezani članci