Banja Luka
72

Duraković i Stojanović potpisali inicijativu za izmjenama odredbi Ustava i Izbornog zakona BiH

S. Š.
Igor Stojanović i Ćamil Duraković
Igor Stojanović i Ćamil Duraković
Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Igor Stojanović i potpredsjednik Republike Srpske Ćamil Duraković potpisali su zajedničku inicijativu za izmjenom odredbi Ustava i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Naime, oni su potpisali inicijativu za izmjenom odredbi Ustava i Izbornog zakona BiH koje onemogućavaju građanima da se kandiduju za najveće političke funkcije u državi ukoliko se ne žele izjasniti o svojoj vjerskoj ili etničkoj pripadnosti ili zbog mjesta prebivališta.

Potpredsjednici dva entiteta poslali su jasnu poruku da svaki građanin države bez obzira koje je vjere, nacionalnosti ili gdje živi u Bosni i Hercegovini treba da je jednak i da ima jednaka prava.

"Ne postoji podjela među ljudima po granici unutar Bosne i Hercegovine pogotovo za ljude koji su spremni za poštovanje čovjeka, bez obzira koje je nacije i koje je vjere. Trenutno Ustavno uređenje i Izborni zakon ne garantuju jednakopravnost za sve građane. Zbog toga, ova inicijativa ima značaj da svi oni koji budu donosili odluke o izmjeni Ustava i Izbornog zakona, vode računa o svakom čovjeku na svakom centimetru teritorije Bosne i Hercegovine. To je približavanje Evropskoj uniji i to je jedina garancija da će Bosna i Hercegovina biti usklađena sa svim evropskim normativima za koje se opredijelila"m, izjavio je Igor Stojanović, potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine.

Ćamil Duraković, potpredsjednik Republike Srpske istakao je:

"U ovom jako složenom i napetom političkom stanju u Bosni i Hercegovini kada svjedočimo destruktivnim politikama i nadasve nacionalističkim retorikama, Stojanović i ja šaljemo jasnu poruku našeg opredjeljenja- dok Bošnjaku i Hrvatu ne bude dobro u svakom dijelu Republike Srpske ili svakom Srbinu na svakom dijelu Federacije Bosne i Hercegovine, nikome u državi neće biti dobro. “ Priroda ove inicijative je od ranije podržana od strane mnogih predstavnika političkih stranaka a potvrđuju je i dosadašnje presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetima protiv Bosne i Hercegovine", naglasio je Duraković.