Rezultati izbora
34

Duraković i Pranjić za potpredsjednika RS-a pobijedili za stotinjak glasova

V. K.
Centralna izborna komisija (BiH) jučer je potvrdila rezultate izbora za predsjednika i potpredsjednika RS-a, a ono što je interesantno jeste broj glasova koji je presudio pobjednike za potpredsjednike RS-a.
Iako je nakon izbora saopćeno kako je za potpredsjednika RS-a iz reda bošnjačkog naroda izabran Senad Bratić (Pokret Država), nakon kontrolnog brojanja utvrđeno je kako je pobjednik zapravo Ćamil Duraković koje je na ove izbore izašao kao nezavisni kandidat.

Ono što je interesantno jeste broj glasova koji je presudio pobjednika. Nakon što su prebrojani svi glasovi, utvrđeno je kako je Duraković osvojio 13.760 glasova, dok je Senad Bratić osvojio 13.680 što znači da je samo 80 glasova presudilo pobjednika u ovom slučaju.

I dok je dio sjednice koji se odnosio na utvrđivanje rezultata za potpredsjednika RS-a iz reda bošnjačkog naroda prošao bez većih problema, članovi CIK-a unijeli su veliku pometnju prilikom analize rezultata za potpredsjednika RS-a iz reda hrvatskog naroda.

Nakon završetka sjednice, predsjednik CIK-a Suad Arnautović se obratio novinarima koji su bili tu rekavši im da je došlo do zabune zbog upadanja u riječ kada je riječ o potpredsjedniku iz reda hrvatskog naroda, a kako nezvanično saznajemo, najviše glasova je ipak dobio Davor Pranjić, kojeg su podržale hrvatske stranke okupljene oko HDZ-a.

Ipak, i u ovom slučaju samo stotinjak glasova je odlučilo pobjednika. Davor Pranjić, kandidat oko kojeg su okupljene stranke HNS-a osvojio je 1.966 glasova, dok je Ivan Begić kao nezavisni kandidat osvojio 1.854 glasa.

Samim tim, i u ovom slučaju razlika između kandidata bila je mala te je iznosila samo 112 glasova.

Podsjetimo, Centralna izborna komisija BiH je nakon 2. oktobra upravo najveći problem imala s utvrđivanjem rezultata za predsjednika i potpredsjednika RS-a te je naređeno ponovno brojanje glasova zbog niza utvrđenih nepravilnosti.