Ratno Predsjedništvo RBiH
0

Duraković, Ganić, Kljujić i ostali zabrinuti zbog optužbi iz Srbije

FENA
Članovi ratnog Predsjedništva RBiH Nijaz Duraković, Ejup Ganić, Stjepan Kljuić, Ivo Komšić, Tatjana Ljuić-Mijatović, Mirko Pejanović i Miro Lazović u funkciji predsjednika Skupštine RBiH, izrazili su nakon jučerašnjeg sastanka u Sarajevu zabrinutost zbog pogoršanja ukupne društveno-političke situacije u BiH, ali i okruženju.

Oni su također posebno zabrinuti činjenicom da susjedna država Republika Srbija pokreće talas optužbi i najavljuje suđenja građanima BiH koji su u periodu rata 1992.-1995. godine učestvovali u odbrani zemlje ili istovremeno bili dio legalno izabrane demokratske vlasti, za navodne zločine prema bivšoj vojsci JNA i građanima srpske nacionalnosti.

Kako se navodi u današjem saopćenju učesnika sastanka, te optužbe doživljavaju kao novu političku instrumentalizaciju i posebno kao nastavak specijalnog rata s ciljem destabilizacije BiH.

Članovi ratnog Predsjedništva RBiH stoga su pozvali sve nadležne državne ograne BiH da obavijeste zvanične državne i pravosudne organe Srbije da najave o suđenju i privođenju građana BiH ocijene nelegalnim, suprotnim normama međunarodnog prava, te naglase da to vodi pogoršanju ukupnih međudržavnih odnosa i destabilizaciji cijelog regiona.

Oni također očekuju da se zatraži od Srbije ustupanje sve dokumentacije o eventualnim zločinima počinjenim na teritoriji BiH, kako bi je bh. državno tužilaštvo i sud obradili i procesuirali.

Traži se i obavještavanje susjedne zemlje, najviše institucije EU, međunarodne zajednice i njenih institucija (UN), OHR-a i Interpola da svako suđenje ove vrste u Srbiji, kao i zahtjevi za saslušanja i ekstradiciju bh. građana i slične radnje, smatra nelegalnim i stavi se u zaštitu svojih građana.

Ističe se da najava procesa ove vrste cilja na stvaranje opće zbrke i zabune u međunarodnim institucijama te vodi destabilizaciji BiH i cijelog zapadnog Balkana.

Članovi ratnog Predsjedništva BiH pozivaju državne organe BiH i Srbije da se okrenu saradnji i nastavku dogovora na razvoju dobrosusjedskih i ukupnih odnosa.

Na kraju saopćenja se podsjeća da se država BiH smatra isključivo nadležnom za procesuiranje zločina počinjenih na njenoj teritoriji. Pri tom, BiH je otvorena za saradnju sa susjednim državama i međunarodnom zajednicom u razmjeni informacija, a u cilju ažurnosti, transparentnosti i efikasnosti u ovom procesu.

Država BiH je, također, od početka priznavala i priznaje Haški tribunal i usko sarađuje sa istim u procesuiranju ratnih zločina od prvog dana njegovog osnivanja.

U tom smislu, procesuiranje zločina genocida ili uopće ratnog zločina ne može biti u nadležnosti neke druge države, zaključuje se u saopćenju kojeg potpisuju članovi ratnog Predsjedništva RBiH.