BiH
320

Duraković: Državnom vrhu Srbije hvala na pomoći, ali milionima se ne kupuje ulaz u Potočare

Piše: S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković u razgovoru za Klix.ba potvrdio je stav Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula, da oni koji negiraju genocid u Srebrenici nisu dobro došli u Potočare. Naglasio je da to nije upućeno nikome direktno te da su sve preuveličali mediji iz Srbije.

"Ne znam zbog čega se digla medijska prašina o toj izjavi. Odluka da u Srebrenicu nisu dobrodošli oni koji negiraju genocid je donesena mnogo ranije, još na prvoj sjednici Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula. Ta odluka nije upućena nikome specifično, ali određeni mediji iz Srbije vjerovatno su čekali pogodan momenat da dodatno podgriju političku situaciju u regionu", kazao je Duraković za Klix.ba.

Stav preživjelih žrtava genocida je da u Memorijalni centar u Potočarima 11. jula nisu dobrodošli oni koji negiraju genocid u Srebrenici. Takvu odluku donijelo je 50 članova Organizacionog odbora, kako bi sačuvali dostojanstvo preživjelih žrtava, ali i kako bi izbjegli prošlogodišnje nemile događaje, kada je napadnut premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Duraković je komentarisao i medijske optužbe o navodnom licemjerstvu njega kao načelnika, jer je velikodušno dočekao Vučića i njegovu delegaciju kada su obećali investicije u Srebrenici.

"Želim da razjasnim da 11. juli prošle godine nije bio inicijalna kapisla da Vlada Srbije Srebrenici donira pet miliona KM, već je to bila investiciono-razvojna konferencija. Ako je državni vrh Srbije tim novcem pokušao kupiti svoj ulazak u Memorijalni centar u Potočarima, sa stavom da negira taj genocid, bojim se da su pogriješili. Milionima se ne kupuje ulaz u Memorijalni centar. Državnom vrhu Srbije hvala na dijelu pomoći koji se odnosi na sve građane ovog grada, ali to ne možemo miješati sa Memorijalnim centrom. Kada je u pitanju genocid u Srebrenici nama treba institucionalno priznanje vlasti u Srbiji", naglašava načelnik Duraković.

Uoči predstojećeg obilježavanja 11. jula i nove kolektivne dženaze u Memorijalnom centru u Potočarima bit će pojačane policijske mjere, kako bi se spriječila komercijalizacija 11. jula i svih aktivnosti koje se dešavaju u tom periodu.

"Sa policijskim agencijama zajedno ćemo se boriti protiv komercijalizacije obilježavanja genocida u Srebrenici. Ipak, oni koji imaju loše namjere uvijek će naći prostor da sprovedu što su naumili. Trebamo govoriti o kulturi onih koji dolaze na ukop žrtava i na dženazu. Svi moraju znati da dženaza nije mjesto transparenata ni bilo kakvih poruka. U Memorijalnom centru u Potočarima nema mjesta nikakvom folkloru", zaključio je Duraković.