BiH
29

Duraković: Dodik planira stvaranje stranačke paradržavne tvorevine

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Entitetska komisija za sprovođenje referenduma formirala je danas općinsku komisiju za referendum bez ikakve saradnje s općinskom administracijom, te je na taj način uvela svojevrstan presedan, jer članove komisije nisu predložili legitimni općinski organi već koalicija srpskih stranaka "Zajedno za Srebrenicu", formirana za potrebe ovogodišnjih lokalnih izbora.

Općinsku komisiju za sprovođenje referenduma formirale su isključivo srpske stranke bez sudjelovanja probosanskog bloka, odnosno stranke koje ni u skupštini općine nemaju natpolovičnu većinu.

"Ne znam na osnovu čega neka jednonacionalna koalicija smatra da bez izbornog legitimiteta može nametati svoja rješenja svim građanima Srebrenice. Stvar je još ozbiljnija ako uzmemo u obzir da je koalicija 'Zajedno za Srebrenicu' zvanično registrirana u službenim prostorijama Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Banjoj Luci", riječi su načelnika Općine Srebrenica Ćamila Durakovića.

Dodao je da sastav komisije nije čak ni prijedlog srpskog naroda već da je ovu komisiju sam sebi formirao predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik.

Kako je istakao, Dodik je dosad kršio Ustav Bosne i Hercegovine, u trenutku formiranja općinske komisije u Srebrenici prekršio je i Ustav RS-a, ali i sva osnovna pravila demokratije.

"Prije nekoliko dana sam upozoravao da Dodik neće stati na referendumu, i danas, iz njegovog ponašanja u odnosu na Srebrenicu, vidi se da je njegov plan stvaranje neke stranačke paradržavne tvorevine, gdje bi mogao raditi šta god mu je volja", smatra Duraković.

Poručio je da "lažna komisija za sprovođenje referenduma ne može računati ni na kakvu saradnju Općine Srebrenica" te da će od nadležnih organa tražiti ispitivanje načina njenog formiranja, saopćeno je iz Kabineta načelnika Općine Srebrenica.