Pokret "Odgovor"
26

Duraković: Ako ne bude probosanske koalicije u RS-u, neće biti promjena nigdje

Klix.ba
Ćamil Duraković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ćamil Duraković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Iz pokreta "Odgovor" upozoravaju da su posljednje konsultacije dva srpska bloka u Narodnoj skupštini RS-a potvrda politike isključivosti i nacionalističke doktrine koja diskriminiše predstavnike nesrpskih zajednica u ovom bh. entitetu.

"U entitetu Republika Srpska se otvoreno gaze prava Bošnjaka i Hrvata. Ima ih svega 1% zaposlenih u institucijama, ispod 1% su budžetska davanja prema nesrpskim zajednicama, u obrazovanju se otvoreno provodi politika asimilacije i diskriminacije. Stanje je alarmantno i nije riječ o privremenoj krizi, već o trajnoj politici apartheida koju niko ne sankcioniše", kazao je Ćamil Duraković, lider pokreta "Odgovor".

"U Federaciji imate slične tendencije kod nekih politika, ali bi masa stvari koja se u RS-u otvoreno dešava - način govora na javnom servisu, negiranje zločina kroz institucije, privilegovani status jedne crkve/vjerske zajednice, maćehinski odnos prema povratnicima, u Sarajevu ili Mostaru smatrala sramotnom i barem bi neko progovorio o tome. U RS-u se o tome šuti, nema hrabrih građanskih glasova ni političke organizacije koja je nepovratnička, a koja bi govorila istinu o tome", dodaje Duraković.

"Mnogi će reći da bi za PDP ili NDP, ili neke druge navodno progresivne struje u RS-u bila politička smrt iskreno brinuti i raditi za poboljšanje statusa bošnjačke ili hrvatske zajednice. Naprotiv, vjerujem da ovdje ima 10% građana koji zajedno sa Bošnjacima-povratnicima žele graditi novo društvo i obnoviti povjerenje. Ali mi više ne možemo čekati da to srpski lideri prepoznaju. Ukoliko 2018. godine ne napravimo iskorak i postanemo neko ko je njima politički potreban - kao prevaga između dva bloka, zaokružit će se proces uništenja Bošnjaka kao političkog faktora na ovim prostorima. Ako nas nema u RS-u, onda možete zaboraviti na bilo kakvu promjenu u cijeloj državi Bosni i Hercegovini. I tu se federalna ljevica zaigrala, misleći da će biti još prilika, pa su spremni propustiti i ovu šansu. Njih je jedino briga kako će probosanska koalicija izgledati u očima birača u Tuzli ili Sarajevu, koliko će ih ljudi pitati 'otkud u RS-u sa ovim ili onim'. To je neodgovorno i bahato, jer mi nemamo još bezbroj prilika. Već smo neke šanse propustili, bojim se za našu budućnost ako i ovaj put napravimo grešku. Ako ne bude probosanske koalicije ovdje, promjena neće biti nigdje", zaključio je Duraković.