Dunović: Zakonom o porezu na dobit ugroženi su i građani FBiH, a ne samo poslodavci

F
FENA
7.2.2017. u 15:06
31
37
Dunović: Zakonom o porezu na dobit ugroženi su i građani FBiH, a ne samo poslodavci
31
Dunović: Zakonom o porezu na dobit ugroženi su i građani FBiH, a ne samo poslodavci Milan Dunović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović izjavio je danas da je Ustavnom sudu FBiH podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o porezu na dobit zbog njegove retroaktivne primjene.
Spomenuti zakon stupio je na snagu 7. marta 2016. a primjenjuje se od 1. januara 2016.

Dunović je rekao da se ne radi o ugroženosti poslodavaca već građana FBiH, jer se svaki negativan finansijski utjecaj na poslodavce automatski odražava na radnike i na druge građane.

Smatra da je problem u pojedinim parlamentarcima iz stranaka na vlasti koji su zloupotrijebili instituciju Parlamenta FBiH.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović istakao je da njima najviše smeta što je novim zakonom ukinuto da kompanije koje su ostvarivale više od 30 posto izvoza budu oslobođene poreza na dobit.

Dodao je da im je vlast retroaktivnom primjenom zakona uzela značajnu sumu novca s kojom su mogli otvoriti oko 2.000 radnih mjesta.

Smailbegović je naveo da poslodavci nisu ranije reagovali jer im je bilo obećano da će biti usvojen zakon o poticajima koji bi ublažio ili anulirao efekte Zakona o porezu na dobit, ali da taj zakon nije usvojen.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (37)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: