Reakcija potpredsjednika
112

Dunović poručio Mariću: Molim vas da mi se ne obraćate, u ZZO ću raditi u interesu građana

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
U povodu problematiziranja imenovanja v. d. predsjednika Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) Kantona Sarajevo i izjave zastupnika SBB-a u Skupštini KS Zvonka Marića oglasio se potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović.

"Zvonko Marić, delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije, trebao bi da predlaže i mijenja zakone u skladu s potrebama građana. Prije toga, dobro bi bilo te zakone pročitati i shvatiti", piše u Dunovićevoj reakciji, koji je nedavno izabran na poziciju v. d. predsjednika Upravnog odbora ZZO KS.

Dunović dalje navodi da bi Marić trebao pitati članove Vlade KS kako su glasali kod njegovog imenovanja.

"Predlažem mu da počne od svojih stranačkih kolega. Nakon toga bi trebalo da zna, jer je to predmet njegove zbunjenosti, da ja nisam 'podnosio' zahtjeve za ocjene ustavnosti, nego da to i dalje radim, te su zakonitost i ustavnost nešto od čega nikada nisam odstupio", ističe Dunović.

On je pojasnio da postoji sukob interesa kada je ovaj zvaničnik izabran u upravni odbor javnog preduzeća.

"Međutim, Zavod zdravstvenog osiguranja nije javno preduzeće. Zvonko, to je javna ustanova. Da biste znali razliku između preduzeća i ustanove, morate prvo pročitati Zakon o javnim preduzećima, Zakon o privrednim društvima, Zakon o sukobu interesa, Zakon o platama i naknadama u organima vlasti u Kantonu Sarajevo. Kada to sve pročitate, pa shvatite, tek onda možemo razgovarati. Do tada, molim da mi se ne obraćate, jer nismo na istom nivou shvatanja uloge, prava i obaveza političara koji moraju raditi u interesu građana. Znate vi, odlično to znate, da će moja uloga u ZZO biti u interesu građana. Smeta vam to?", navodi Dunović.

Kako kaže, za ostale dušebrižnike koji već danima polemiziraju o njegovoj moralnosti, ima kratku poruku: "O mom poštenju i istini za koju se već godinama borim, neka sude jedini pravedni suci – vrijeme i narod. Za razliku od mnogih, ja se tog suda ne bojim".