Počast žrtvama
539

Dunović položio cvijeće na Kazanima: Zločin su počinili pojedinci, a ne Armija RBiH

Dž. L.
Milan Dunović sa svojom delegacijom na Kazanima (Foto: I. Š./Klix.ba)
Milan Dunović sa svojom delegacijom na Kazanima (Foto: I. Š./Klix.ba)
Delegacija potpredsjednika Federacije BiH Milana Dunovića odala je danas počast žrtvama koje su tokom rata ubijene na Kazanima, uz podsjećanje da je Grad Sarajevo i dalje dužan izgraditi spomenik na ovom lokalitetu.

Konačan broj žrtava na lokalitetu Kazani još nije poznat. Do sada su ekshumirani posmrtni ostaci 23 osobe, od kojih je 15 identificirano, pet žena i deset muškaraca. Riječ je o dvije žrtve iz Ukrajine, dvije iz Hrvatske, jednoj žrtvi bošnjačke i deset žrtava srpske nacionalnosti.

Kako je Dunović poručio ovom prilikom, priča o izgradnji spomen-obilježja za ubijene na Kazanima ponavlja se iz godine u godinu, pa i na današnji dan kada se obilježava 27. godišnica ovog zločina.

"Još 2011. godine kabinet potpredsjednika Federacije BiH je odobrio sredstva i doznačio Gradu Sarajevu određeni iznos za izradu idejnog rješenja izgradnje spomenika. Od tada se nije desilo ništa, a svake godine očekujemo šta će uraditi Gradska uprava Grada Sarajeva. I dalje tvrdim da je od izuzetnog značaja da se napravi spomenik na Kazanima, i to baš na tom lokalitetu gdje je počinjen zločin. To će na neki način skinuti hipoteku s građana Sarajeva", kazao je Dunović.

Podsjetimo da su se jučer građani i građanke Sarajeva okupili ispred Vječne vatre kako bi odali počast žrtvama zločina na Kazanima i pozvali na izgradnju spomenika. Kako su poručili, taj spomenik bi značio suočavanje s tamnim stranicama prošlosti te simbolizirao hrabrost i ljudskost.

Dunović se također osvrnuo na ono što se desilo na Kazanima tokom rata kazavši da su to počinili pojedinci, a ne Armija Republike BiH.

"Na Kazanima se jeste desio ratni zločin, ali onaj koji su počinili ljudi s imenima i prezimenima. To nije ratni zločin Armije Republike BiH, kako neki pokušavaju reći. Armija RBiH je vodila časnu odbranu grada od agresije na BiH, a zločin su počinili pojedinci", istakao je Dunović.