BiH
37

Dunović: Politizacijom javne službe vraćeni smo 10 godina unazad

Klix.ba
Milan Dunović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Milan Dunović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović poručio je da je današnjom presudom Ustavnog suda FBiH još jednom potvrđeno da je Parlament FBiH prekršio proceduru prilikom usvajanja jednog od zakona.

"U ovom slučaju narušio je pravo na rad rukovodećih državnih službenika, usvojio je zakon u hitnoj proceduri koja nije bila opravdana, pozive za održavanje sjednice oba doma Parlamenta je dostavio protivno propisanim rokovima, pokušao je politizovati javnu službu, a reformu javne uprave vratio 10 godina unazad, što je svojevremeno potvrđeno i u Izvještaju Evropske komisije", navodi se u saopćenju iz Dunovićevog kabineta.

Potpredsjednik FBiH podsjeća da je više puta ukazivao na politizaciju javne službe te da se još jednom pokazalo da su njegova procjena i Zahtjev za utvrđivanje ustavnosti Zakona o državnoj službi u FBiH iz aprila bili više nego opravdani.

"Nakon današnje presude Ustavnog suda FBiH otvara se mogućnost da političari koji su na vlasti našu zemlju zaista povedu ka evropskom putu, ali ne kršeći zakone i Ustav, ne politizujući i ne povećavajući administrativni aparat. Za sve što je do sada urađeno u vezi reforme javne uprave pod krinkom 'reformske agende' jasno je da nema nikakvog ustavnog uporišta. Vrijeme je da se vladajuće strukture istinski pozabave promjenama u FBiH i BiH u cijelosti, ali uzimajući u obzir sve veće vapaje građana, njihove probleme i realnu situaciju u našoj zemlji. Samo na taj način – poštujući zakone i Ustav svoje zemlje, mogu osigurati bolji put za nju i njene građane. Put ka Evropskoj uniji", naveo je Dunović.