Ništa prije vlasti
69

Dunović podržava stav Vlade FBiH za odgađanje imenovanja direktora FUP-a

FENA
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović podržava stav Vlade FBiH da imenovanje direktora Federalne uprave policije bude odgođeno do imenovanja novog saziva Vlade, saopćeno je iz Dunovićevog kabineta.

"Poštujući i uvažavajući izborni legitimitet i legalitet Općih izbora 2018. godine te činjenicu da su u toku pregovori o formiranju vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine, u punom kapacitetu izražavam svoju podršku stavu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine da se imenovanje direktora Federalne uprave policije odgodi do imenovanja novog saziva Vlade FBiH. Naime, smatram da bi imenovanjem direktora Federalne uprave policije na ovakav način unaprijed bila nametnuta ili najblaže prejudicirana nacionalna pripadnost federalnog sastava Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, tačnije federalnog ministra unutrašnjih poslova, što bi u konačnici uticalo i na raspored ostalih resora s obzirom na to da je poznato da je Zakonom o unutrašnjim poslovima Federacije Bosne i Hercegovine propisano da direktor policije i ministar ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda, s tim što jedan od njih može biti imenovan iz reda ostalih", naveo je Dunović.

On smatra da odgađanje imenovanja direktora neće narušiti funkcionisanje Federalne uprave policije jer je vođenje u punom kapacitetu preuzeo zamjenik direktora.

Stoga Dunović ovakvu odluku o odgađanju imenovanja smatra politički najkorektnijom, kako je naveo.