Reakcija
67

Dunović pisao Skaki: Gradonačelniče, sjetite se Kazana

Klix.ba
Milan Dunović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Milan Dunović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović uputio je otvoreno pismo gradonačelniku Grada Sarajeva Abdulahi Skaki povodom njegovih izjava o sredstvima koje je donirao Kabinet potpredsjendika FBiH 2012. godine za izgradnju spomenika na Kazanima.

Dunović je napisao da mora koristiti formu otvorenog pisma, jer je to jedini način da se Skaka sjeti onoga što mu je ponovljeno više puta. Pismo Dunovića prenosimo u cijelosti:

"Dok ste bili dogradonačelnik, a i nakon preuzimanja mandata gradonačelnika, pisao sam Vam o nikada izgrađenom spomeniku na Kazanima. Upoznao sam Vas i usmeno o tome da je još u prethodnom mandatu Kabinet potpredsjednika Federacije BiH, 2012. godine, prebacio 5.000 KM u budžet Grada Sarajeva, a za financiranje izgradnje spomenika na Kazanima. Sada, nakon svih tih informacija i neodgovaranja na vijećnička pitanja, na sjednici Gradskog vijeća vijećnici Demokratske fronte, Lani Velić, na predloženi amandman na budžet za 2018. godinu, javno odgovarate da ne znate o čemu se tu radi i da se ne sjećate da vam je ikad postavljeno ovakvo pitanje.

Gradonačelniče, molim Vas da se sjetite novca koji ste nenamjenski potrošili, a koji je u budžet Grada doznačen iz budžeta Potpredsjednika Federacije BiH. Sjetite se da nije poenta otići na Kazane jednom godišnje i uraditi - ništa. Sjetite se da su gore ubijeni naši sugrađani, nad kojima je počinjen ratni zločin. Sjetite se da su tamo ubijeni i pojedini pripadnici Armije RBiH od strane tih istih zločinaca.

I na kraju, molim Vas da se sjetite onoga što sam poručio kada smo zajedno posjetili mjesto stradanja naših sugrađana na Kazanima. Ono što se desilo na Kazanima jeste ratni zločin, ali to nije bila politika Armije RBiH, koja se borila za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Prestanite opstruirati skidanje hipoteke sa časne odbrane Grada i skidanje hipoteke sa svih građana Sarajeva. Na to Vas obavezuje pozicija na kojoj se nalazite. Znam da senzibiliteta za tako nešto nemate i da loše glumite da ne znate o kakvim se sredstvima radi, ali znajte da građani Sarajeva ne žele biti vaši taoci u pokušaju prikrivanja onoga što su napravili pojedinci – zločinci.

Sarajevu i svim građanima Sarajeva, kao i porodicama žrtava, ste dužni, kao Gradonačelnik, pružiti mir i dostojanstven život, te konačno iskoristiti sredstva koja su Vam poklonjena. Napravite spomenik na Kazanima", napisao je Dunović.