Intervju
439

Dunović: BiH se suočava s diplomatskom agresijom, građanima se poručuje da se podijele

Razgovarao: Ervin Mušinović
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović kazao je u razgovoru za Klix.ba kako će teško biti ponoviti loše rezultate rada vlasti u mandatnom periodu od 2014. do 2018. godine. On je poručio kako će se i u 2019. godini nastaviti baviti politikom i ostati vjeran idejama Demokratske fronte (DF).

Kako biste ocijenili rad vlasti u Federaciji BiH u 2018. godini?

Ostajem istrajan u davanju loših ocjena za rad, kako zakonodavne tako i izvršne vlasti u Federaciji BiH. Prvog dana 2018. godine rekao sam, također u intervjuu za vaš portal, da sam siguran kako će aktuelna vlast nastaviti kršenje ustava, da neće objaviti Registar boraca u toku 2018. godine te da neće biti stabilne parlamentarne većine i da će većina biti formirana od sjednice do sjednice. Razloge za takvu "crnu" prognozu, koja se pokazala tačnom, temeljio sam na nečemu što sam tada i naveo, a to je da nije postojala principijelna koalicija kojoj je u fokusu država Bosna i Hercegovina i zaštita svih njenih građana.

Ne znam da li iko, pa čak i oni koji su bili aktivni akteri vladajućih koalicija u protekle četiri godine, može biti imalo zadovoljan svojim radom. Socio-ekonomska situacija govori sama za sebe, a o političkoj stabilnosti ne treba trošiti riječi u momentu kada prolazimo manipulacije postizbornim tumačenjima Izbornog zakona. Bosna i Hercegovina se suočava s diplomatskom agresijom u kojoj se donose deklaracije kojima se pogrešno i zlonamjerno analizira Ustav BiH, a građanima se poručuje da bismo trebali da se podijelimo do te mjere da se nacionalno izjašnjavamo kod samog glasanja na izborima te da, možda, svako ima svoju glasačku kutiju.

Nije lijepo u vrijeme praznika ponovo davati loše prognoze pa ću reći da se iskreno nadam da će u 2019. godini prvo doći do formiranja vlasti na nivou entiteta Federacija BiH, a da će nakon toga nova parlamentarna većina konačno preuzeti odgovornost. Ukoliko se to ne desi, slijedi nam jedna teška godina.

Da li se moglo uraditi više? Žalite li zbog toga što neke odluke ili zakoni nisu usvojeni?

Uzrečica "uvijek može bolje" i nije primjenjiva u ovoj situaciji, jer bi to značilo da se dosta uradilo pa može još malo bolje. Nažalost, uradilo se malo toga, a ono što je i urađeno uglavnom je bilo pogrešno. Pozvan sam da to kažem, nakon do sada podnesenih 19 zahtjeva za ocjenu ustavnosti različitih zakona. Pored tih grešaka u radu izvršne i zakonodavne vlasti bilo je i dosta nerada. Demobilisani borci nisu dobili dugo očekivani zakon, odnosno nije se ni pokušalo udovoljiti njihovim zahtjevima. Takva nebriga prema kategoriji društva koja je odbranila BiH mora konačno prestati i ne smijemo se kao društvo ponašati po principu guranja problema pod tepih do narednog izbornog ciklusa.

Da li se popravio životni standard građana FBiH?

Ako se popravio, onda se ja družim s "pogrešnim" ljudima. Ljudi kojima sam okružen u svakodnevnom životu žive još teže nego prethodnih godina, novog zapošljavanja gotovo da i nema, bez obzira na statističke podatke u kojima samo navode novozaposlene osobe, ali ne i penzionisane ili one koji su trajno napustili Bosnu i Hercegovinu. Redovi ispred ambasada država Evropske unije su duži nego prethodnih godina. Možda tim mladim ljudima koji ostavljaju svoju domovinu, roditelje i prijatelje treba postaviti ovo pitanje.

Koji su vaši planovi za 2019. godinu?

Ono što smatram bitnim u smislu svojih planova jeste da ću se nastaviti baviti politikom, bez obzira na to u kojem kapacitetu ću djelovati i ostajem vjeran idejama Demokratske fronte, čiju politiku ću provoditi i u narednim godinama. Da li je neko izabran u zakonodavnu vlast, da li je u izvršnoj vlasti ili je stranka čiji je član u opoziciji, ne bi trebalo biti presudno u smislu političkih opredjeljenja. Ja tu nemam nikakvih dvojbi i smatram da moram nastaviti započeti posao, a to je posao zaštite svih građana, zaštite ustavnosti, borba za obespravljene. To je posao koji od Bosne i Hercegovine može napraviti prosperitetnu državu.

Vjerujete li da će 2019. godine u kontekstu politike biti bolja od 2018. godine? Šta trebaju biti prioriteti?

Teško je ponoviti loše rezultate, ne samo 2018. godine, već kompletnog četverogodišnjeg izbornog ciklusa 2014.-2018. Prioriteti su, za početak, formiranje vlasti na svim nivoima u skladu s ustavima, kako bi se moglo početi raditi u interesu građana. Očekujem da će nova vlast na svim nivoima imati hrabrosti pogledati građanima u oči. Za početak će to biti dovoljno.

Koja je vaša novogodišnja poruka građanima BiH?

Svim građanima Bosne i Hercegovine želim sretnu i uspješnu 2019. godinu i nadolazeće praznike, s nadom da ćemo svi zajedno naći put kojim ćemo našu državu usmjeriti ka vrijednostima Evropske unije i sigurnosti NATO pakta.