O koalicijama
1.2k

Dunović: Ako je SDA spremna da usvoji zakon o borcima, onda mogu biti partner za razgovore

Piše: S. H.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Potpredsjednik FBiH i član pregovaračkog tima Demokratske fronte za formiranje koalicije u Kantonu Sarajevo Milan Dunović za Klix.ba govori o pregovorima sa svim strankama, o uslovima, političkim ucjenama te radu Doma naroda Parlamenta FBiH.

"Što se tiče DF-a na nivou koalicije u Kantonu Sarajevo, a mislim da ćemo biti dio te priče, mi pristajemo da razgovaramo samo o programskim koalicijama i ni u kojem slučaju o matematičkim. Ako idemo s programskom koalicijom, nama su prirodni saveznici SDP i Naša stranka, kao dvije stranke koje dijele slične vrijednosti i viziju države", kazao nam je Dunović.

Trenutno je u proceduri izrada zajedničkog dokumenta koji će sadržavati principe rada i djelovanja buduće koalicije.

Dunović nam je kazao da je optimističan da će ljevica brzo završiti taj dio, a da bi se potom moglo krenuti u pregovore s drugim strankama, koje su potencijalni partneri.

Programska i matematička koalicija

"Kada je riječ o SDA, oni se prirodno isključuju iz ovih naših razgovora jer oni nisu u mogućnosti da pokažu građanima da su spremni na programske koalicije, sudeći prema njihovom dosadašnjem radu. Iz SDA su išle izjave da su oni osvojili najviše glasova i da se s njima mora razgovarati. Ja kažem uvijek da se ne mora ništa. Ako SDA priča na takav način, onda i oni pričaju o matematičkoj koaliciji", poručio je Dunović.

On dodaje da je stav DF-a da se sa svima može razgovarati i to ne samo kada je riječ o Kantonu Sarajevo, nego za sve nivoe vlasti.

"SDA jeste osvojila najviše glasova i predstavlja relativnog pobjednika i oni kao relativni pobjednik ne treba da kritikuju šta rade drugi. Oni imaju pravo da organiziraju razgovore sa svima i da kažu kako zamišljaju formiranje većine. DF može razgovarati sa svima, ali ćemo se voditi programima i politikom stranke. Odnos SDA prema građanima je najlakše pojasniti na nivou FBiH. Nije mudro nekoga isključiti apriori i zaključiti kako će se neko ponašati. Ne vjerujem da SDA ima kapacitet da razmišlja više programski, a ne matematički, ali ukoliko je naprimjer SDA spremna da usvoji zakon o borcima, onda oni mogu biti partner za razgovore. Do sada nisu pokazali spremnost.

Na pitanje da li je to uslov DF-a za eventualnu koaliciju, Dunović poručuje:

"To nije uslov DF-a, to je uslov građana ove države. Borci su jasno dali do znanja šta žele, DF podržava zahtjeve boraca, amandmani su usaglašeni. SDA do sada nije pokazala interes da se to usvoji. Ukoliko su spremni u narednom periodu da ga usvoje, ali ne da kažu da će ga usvojiti, već da ga usvoje sada, onda oni mogu biti ozbiljan partner za neke buduće varijante na federalnom nivou. Ukoliko ne budu spremni na to, SDA neće niko diskvalifikovati, već će svojim potezom to sami učiniti i ostavlja im se prostor da razgovaraju sa strankama s kojima mogu", naglasio je Dunović.

O Draganu Čoviću i Izbornom zakonu

Dunović je kategoričan da će doći vrijeme kada će se morati zaustaviti ucjenjivačka politika kada je riječ o formiranju vlasti na nivou entiteta i države.

"Izmjene Izbornog zakona su zasnovane na presudi Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića. Ako ćemo pričati jezikom Dragana Čovića, neka on pokaže prstom gdje u presudi suda piše kako će se birati član Predsjedništva BiH. Čović i HDZ ne žele pričati o izmjenama Izbornog zakona koje se odnose na implementaciju presude Evropskog suda za ljudska prava. Radi se o ucjenjivačkoj politici kojoj nema mjesta, a to će uvidjeti i neki politički akteri u BiH, ali i međunarodna zajednica", smatra on.

Trenutno u Izbornom zakonu nema procedure za popunu Doma naroda, ali Dunović je optimističan da će se Dom naroda popuniti.

"Ustav FBiH je definisao proceduru kako se može popuniti Dom naroda. Razlika između onoga što piše u presudi po apelaciji Bože Ljubića i onoga što piše u Ustavu FBiH postoji i Ustav kaže da se iz svake kantonalne skupštine bira barem jedan pripadnik svakog konstitutivnog naroda, ukoliko je izabran u kantonalnu skupštinu. To je ključna razlika", kazao je Dunović.

Zloupotreba vitalnog nacionalnog interesa

Dom naroda Parlamenta FBiH je blokirao nekoliko važnih zakonskih rješenja, među kojima i Zakon o igrama na sreću zbog povlačenja vitalnog nacionalnog interesa. Dunović smatra da su u tom zakonodavnom tijelu bile evidentne zloupotrebe te da je neophodna redefinicija rada tog tijela.

Prvo je pokrenut vitalni interes na Zakon o izbornim jedinicama, a drugi put na odluku o smjeni Drage Puzigaće, koji je dopredsjedavajući Doma naroda. Dva su načina na koje se može pokrenuti taj mehanizam i to tako što će to uraditi dvoje od troje članova rukovodstva doma ili će to uraditi minimalno dvije trećine Kluba jednog naroda.

Razlika je u tome da kada se vitalni interes pokreće preko kluba, onda se to može poslati na Ustavni sud, a kada to učini rukovodstvo onda se Ustavni sud može zaobići.

"Pokretanje vitalnog nacionalnog interesa je zloupotrijebljeno. To je uradila predsjedavajuća tog doma Lidija Bradara te dopredsjedavajući Drago Puzigaća. Ja sam tražio da mi Bradara dostavi dokument na osnovu čega je pokrenula vitalni interes na smjenu Puzigaće, ona to nikada nije uradila. Zabrinjavajuće je što se i OHR u cijeloj priči postavio kao nijemi posmatrač i oni snose dio odgovornosti za sve blokade koje budu uslijedile", zaključio je Dunović.