Komesarka VE
6

Dunja Mijatović pozvala vlasti u BiH da obezbijede mir i sigurnost za učesnike Povorke ponosa

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Uoči prve bosanskohercegovačke Povorke ponosa, koja će se održati u nedjelju 8. septembra, komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope Dunja Mijatović podsjeća da su LGBTI osobe sastavni dio našeg društva i kao takvi moraju biti u mogućnosti da uživaju ljudska prava i temeljne slobode.

"Parade su od velike važnosti za podizanje svijesti o ljudskim pravima LGBTI osoba", navodi se u saopćenju iz njenog ureda.

Mijatović dalje navodi da kao komesarka za ljudska prava pri Vijeću Evrope i građanka Bosne i Hercegovine potpuno podržava ovaj događaj i smatra ga važnim korakom prema postizanju jednakosti za sve građane ove države.

"Ovo također predstavlja test za usklađenost Bosne i Hercegovine sa međunarodnim i nacionalnim pravom. Kao država članica Vijeća Evrope, Bosna i Hercegovina mora svakom građaninu zajamčiti uživanje ljudskih prava i osnovnih sloboda zagarantovanih Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Štaviše, Zakon o borbi protiv diskriminacije Bosne i Hercegovine zabranjuje diskriminaciju pojedinaca ili grupa ljudi na osnovu seksualne orijentacije, rodnog identiteta ili spolnih karakteristika i predviđa sankcije za kršenje odredaba ovog zakona", kazala je Mijatović u saopćenju.

One je pozvala vlasti da preduzmu sve neophodne mjere da omoguće održavanje parade u miru i sigurnosti, naglašavajući da je ovo kako pitanje ljudskog dostojanstva tako i poštivanja obaveza ljudskih prava.

Pozvala je poolitičke lidere u BiH da se suzdrže od dijela i riječi koji bi spriječili LGBTI populaciju da iskoriste svoja ljudska prava na slobodu i okupljanje.

"Radujem se Paradi ponosa u Sarajevu. Iako je ovo prvi ovakav događaj te vrste u BiH. Nadam se da samo-afirmacija i vidljivost LGBTI osoba više neće biti neuobičajene", zaključila je Mijatović.